כלאיים בפירות טרופיים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 20/03/03 11:15 טז באדר ב'

שאלה

כבוד הרב,

ידוע כי התורה אוסרת על הרכבת מיני צמחים שונים, על מנת שלא לשנות סדרי בראשית.

שאלתי היא מה מעמדם של פירות טרופיים שונים הגדלים בארץ, אשר הינם תוצרי הרכבה בין מינים שונים של צמחים, והאם הם מותרים לאכילה?

בתודה,

ניסן

תשובה

בס"ד

א. יש מחלוקת אם איסור כלאיים הוא חוקה ראה רש"י ויקרא יט, יט או שמא זו מצווה שאנו יודעים את טעמה ראה רמב"ן ויקרא שם. אחד הטעמים שהרמב"ן מביא הוא שבזה משנה סדרי בראשית וכביכול רואה פגם בבריתו של הקב"ה, וראה מהר"ל בגור אריה לרש"י שם.
ב. כיוון שלהלכה לא מסיקים מסקנות מטעמי המצוות האיסור אינו פונקציה של שינוי מעשה בראשית, אלא האיסור נקבע עפ"י ההגדרות המדוייקות של האיסור כפי שלמדנו עפ"י חז"ל.
ג. לאור הנ"ל למשל באילנות רק הרכבה אסורה ולא הכלאה שהיא ערבוב הרבה יותר מהותי בין המינים מפני שזהו ערוב מיני, ראה ס' התורה והארץ ח"ג עמ' 118.
ד. איני יודע לאלו פירות טרופיים הכוונה בשאלה ובכל מקרה הדין בכלאיים הוא שאסור להרכיב, אסור לנטוע ולקיים את העץ המורכב, אך הפירות עצמם מותרים.

בברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן

אתר המכון: http://www.toraland.org.il