כיבוש

חדשות כיפה הרב מוטי דשא 05/11/08 15:52 ז בחשון התשסט

שאלה

שלום,

יש לי שאלה די מטרידה שלא הצלחתי למצוא עליה תשובה מספקת אז.. אם אתם תצליחו אני יודה לכם מאוד..!

אומרים שבנ"י הם העם הכי רגיש טוב לב ורחמן. השאלה שלי זה איך זה מתבטא בתנ"ך שמלא פעמים בנ"י הורגים בנ"א אחרים? לדוגמא- בספר יהושוע מסופר על כיבוש העי, למרות שתושבי העי לא עשו כלום לבנ"י (מה זה אשמתם שהם יושבים על שטח בנ"י? בכל זאת, בנ"י לא היו בארץ במשך הרבה זמן...) וישראל לא מסתפקים רק בלכבוש העי ולשחרר את האנשים אלא הורגים את כולם ושורפים אותם. איפה נמצא טוב הלב עכשיו?!

הדוגמא הזו היא רק אחת מבין הרבה יותר, בתנ"ך יש הרבה הרג.. למה?! הוא הרי כל כך קדוש!

מחכה לתשובה ! תודה רבה :) ! ישר כוח!

תשובה

שאלתך חשובה מאוד מאוד. א. ראשית, חז"ל מספרים כי יהושע שלח מכתבים לעמים שחיו כאן והציע להם לעזוב ולהציל את נפשם, או להשאר ולהשלים עם ישראל היינו לעזוב את העבודה זרה. מי שנשאר עשה זאת כי לא הסכים לעזוב את העבודה זרה שלו ולהשלים עם ישראל.

ב. העולם מתעדן. זה תהליך של כל העולם שסופו הגאולה השלמה. הטוב המוסרי הולך ומתגבר בעולם כולו. ישנם נפילות נוראיות כמו בזמן השואה אולם בגדול העולם כולו מתעדן. וצווי אלוקי לדור שלנו יהיה שונה לחלוטין מהציווי שדרש מדור כובשי הארץ. יש לראות את הציווי ככזה שניתן בעולם בו מלחמה הייתה דבר בלתי נתפס באכזריותו.

ג. עם כל זה, הציווי עליו דברת קיים רק בעמלק ובשבעת העממים. בכל מלחמה כנגד עם אחר לא קיבלנו ציווי כזה של הרג. יש פה ציווי חריג שאינו מלמד על הכלל.

ד.יתר על כן רק הקב"ה שבידו נפש כל חי, שיודע מה טוב ומה רע לא רק בראיה של כאן ועכשיו אלא בתהליך של נצח יכול לצוות על דבר שכזה. אנו שיכולים לראות רק את הכאן ועכשיו לא יכולים לראות את הערך שבכך.

ה. עובדה היא שעם ישראל הפסיק באיזה שלב לקיים את הציווי עליו דברת והשאיר את הגויים כאן דבר שהוביל את העם לתקופה שלמה של המשכן ובית ראשון בה ברוב הזמן העבודה זרה של הגויים המצויים בארץ שלטה, ועם ישראל במשך מאות שנים הלך ודעך. דורות על דורות חיו בתוך חברה אלילית ורודפת את נביאי ה'. כך שאם הציווי להרוג את כל שבעה העממים הייתה מתקיימת בשלמות, הדבר היה מקפד חייהם של כמה אלפי אנשים אולם מציל מליוני אנשים במשך מאות שנים משמד רוחני ומרדיפות, מלחמות אחים וכדו'.

ו. לסיום. מלחמה זה דבר נורא. מלחמה כזאת חריגה היא בלתי נתפסת. הביטי וקראי את מה ה' אלוקיך רוצה ממך, כאן ועכשיו.

ז. תמים תיהיה עם ה' אלוקיך