ישיבה ובית

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 27/12/05 20:58 כו בכסלו התשסו

שאלה

בס"ד

לרב, ה' עמך!

אני בחור בשעור ד' בישיבת הסדר אשר ברוך הוא משתדל להתחזק כל רגע ורגע ומקווה שאני גם מצליח...

אי מגיע מבית שהוא דתי אבל עם כל האמצעים המפסידים... כוונתי היא שיש לנו בבית טלוויזיה וכבלים משוכללים כאלה (למען האמת, אני לא יודע אפילו לפתוח טלויזיה) והחינוך הוא דתי אך אין יותר מדי הקפדות אלא די פושר... (המזרחים של פעם).

כאשר הגעתי מהישיבה אל ביתי, פתאום הבנתי שיש הרבה דברים שאנו עושים בבית שהם לא כשורה והתחלתי לומר זאת בכל רם...

היום אני מבין שעשיתי טעות והשיה היא לומר זאת בעז וענווה...

היום, אמי בקשה ממני ללכת לאזכרה ולבקר את אחות של סבתא שלי ואני התעקשתי שאינני רוצה ללכת מכיוון שאני אגיע לשם כולם ינשקו אותי (דודות גם מבוגרות וגם צעירות) ואמי התווכחה אתי ואני בנחת הסברתי לה את עמדתי...

ואז אמי אמרה לי שאני מרחיק אותה מהדת ושהרבנים הורסים לי את החיים ושאני מתרחק מהמשפחה...

יש לציין, שאני גם נמנע מלהגיע לאירועים מסוימים מחמת הנגיעות והנישוקים... אני מוכן לסבול את העלבון שאומרים לי (המון...) שאני דוס, פנאט, חרדי.... ועוד היד נטויה!

אך שאלתי היא האם יש היתר מסוים משום מילי החריפות של אמי:"בגללך אני מתרחקת מהדת ואני נהיית אנטי מיום ליום..." (ציטוט של אמי)

אני מתנצל על השאלה הארוכה אך הייתי חיב לציין הכל מכיוון שלעניות דעתי הרב צריך לדעת את הרקע בבית כדי לענות תשובה שתתאים לי ויש לציין שכל בני הבית (אבא ועוד 4 אחים) מושפעים מההורים וכל המשפחה הקרובה המורחבת בכלל... ולכן הם בטוחים שאני טועה כי אני היחיד (ואני מרגיש שחובה עלי לציין שיש לי אח בישיבת הסדר שהוא מתנהג די כמוהם וזוהי ראיה להם...)

במחילה מכבוד הרב, אלך אני ממש מבקש שהתשובה תהיה מעשית כי אותה בעז"ה אני הולך לבצע! כי כבר שאלתי על נושא זה ונתקלתי תמיד בתשובה של תעשה זאת בעדינות... פשוט כי היום עשיתי זאת הכי בעדינות (הבעיה היתה גם שהייתי חיב לתת תשובה חותכת כי הם פשוט חיכו לי עם האוכל 5 שעות בערך עד שאני אגיע {זמן האזכרה שעתיים וחצי...})

מי יתן ואור נרות חנוכה יאיר את נשמות עם ישראל....

יה"ר שתזכו להמשיך להגדיל את האור...

ושתהיה שמחה בתמימות...

פרט בעם ישראל...

תשובה

בעז"ה

שלום,

אתה שואל שאלה קשה, ואם זה מנחם במשהו, דע שיש הרבה חבר'ה שלומדים בישיבות שסובלים מאותה בעיה.
הרבה מאיתנו מקבלים בישיבה השקפה חדשה ודרך קצת מוקפדת יותר שלא מתאימה למה שהתרגלנו אליו בבית. וחיכוכים נוצרים לא פעם.
אז מה לעשות?
הדבר הכי הכי חשוב שאפשר לקבל בישיבה- זה מידות טובות!!!
יותר מגמרא ומשנה, יותר ממחשבה ומוסר, יותר ממבחנים לרבנות, יותר מידע, יותר מכל דבר.
קודם כל מידות טובות.
החממה בא אנחנו בונים ומבררים ומתקנים את המידות- זה הישיבה.
שדה הנסיונות, בו אנו מנסים את עצמינו בפועל- זה בבית, כשיוצאים מהישיבה.
הגמרא אומרת שאדם שמידותיו מתוקנות יוצא לשוק - אזי אומרים עליו אנשים "אשרי רבו שלימדו תורה אשרי אביו שלימדו תורה" ושם שמיים מתקדש על ידו.
עיקר השימוש והמבחן של מה שקבלנו בישיבה מתוך הלימוד וההתעלות- הוא במידות טובות.

"התשובה השלימה היא שישוב האדם אל העולם ואל החיים" אומר הרא"ה קוק (אורות התשובה יד, ל) עיקר עבודת ה' היא במגע שיש לנו עם העולם שסביבינו כשאנו יוצאים מהישיבה.

אז מה תכלס'?
הבעיה היא שיש כאן כמה ערכים חשובים בצריך לתת להם מקום:
א. כיבוד הורים. ראש הישיבה שלנו תמיד לימד אותנו שאין זה מתפקידנו לחנך את ההורים שלנו. פשוט, ה' לא ייעד לנו את התפקיד הזה. אם אפשר לחזק ולתקן בכבוד - מה טוב. אבל לא לתת מוסר ובטח שלא להתנשא.

ב. בוודאי למדת בישיבה שאחד הדברים הכי חשובים שיש - זה המשפחה והבית. מהכי חשובים! זה ערך גדול שצריך לשמור עליו בכל הכוח. הדבר נכון גם למשפחה הקרובה וגם למשפחה המורחבת. בית בישראל, משפחה, זה ערך מקודש וחשוב והרבה פעמים הוא עומד מול ערכים חשובים אחרים וגם אם לא תמיד ידחה את כולם (לדוגמא: אין חובה לחזור הביתה לכל כל ארוע משפחתי) אבל יש לתת לו את החשיבות (כשאפשר, להקריב את הזמן והכסף ולהגיע לארועים משפחתיים).

ג.איסור נגיעה-ידוע וחמור ולא פשוט להקל בו.

ד. הלבנת פנים- צריך להזהר מאד שלא לבייש אנשים שאינם בקיאים באיסורים ובנוהגים שאנו נוהגים בהם. ולזכור שזהו איסור חמור מאד. "מוטב יפיל עצמו לכבשן אש ואל ילבין פני חברו ברבים" .
"חברו"- כולל גם דודות למיניהן ובטח ובטח שאת אמא.

אז מה עושים?
ההורים צריכים להבין שיש דברים שאתה עושה שונה. אתה לא מנסה לשנות אותם או לתקן אותם, אתה גם לא מתרחק מהם, בגלל הישיבה, ההפך, אתה מבין כמה בית ומשפחה וכיבוד הורים חשובים ואמיתיים וקרובים ללבך בזכות הישיבה, אבל גם להבין שאתה בוחר דרך שאולי היא לא בדיוק כמו שלהם- וזו לא רק זכותך אלא חובתך.

בבית- כבד אתה ההורים, עזור להם יותר ממה שעכשיו, תאיר פנים, אל תזעיף פנים גם שיש משהו שלא מוצא חן בעיניך, אל תעיר יותר מדי- ואם כן אז בחיוך ובמאור פנים. היה נחמד,לא רק בגלל שזו מצווה עצומה מדאורייתא אלא גם כי אתה כזה... (מידות טובות קודם כל) אל תפחד מהבית- זה הבית שלך וזו המשפחה שלך. והיא מעל הכל רוצה בטובתך= תזכור את זה.

אם אמך תראה שהישיבה לא מרחיקה אותך מהם, אלא מקרבת אותך- היא תרגע ותשלים עם "השגעונות" שלך.

לגבי מפגשים עם המשפחה המורחבת,
לא תוכל להתעלם מהם ולהמנע ממפגש עמם לנצח, נכון? אחריותך להבהיר להם, שאתה נמנע מלגעת בבנות. בעדינות, במאור פנים, בשקט ובחביבות. אין צורך לעמוד ולהכריז בפני כולם, פשוט, אם משהי מושיטה לך יד, חייך בחביות וקוד קידה קטנה, תתנצל ותסביר שאתה לא נוגע בבנות. אנשים יופתעו, אבל אחרי שיתרגלו יבינו- ואפילו יעריכו אותך. זה לא יקרה בפעם אחת, בפעמים הראשונות, ייתכן שדודות חמודות למיניהן (שבאמת אוהבות אותך) יתנפלו עליך עוד לפני שתספיק לומר משהו, אל תתרחק ואל תנזוף בהם- חשוב לא להלבין את פניהן. אבל ברגע שאפשר להסביר בחיוך "דודה, אני מצטער, אבל אני לא נוגע בנשים..."
שוב- מן הסתם היא תהיה בשוק אבל בסוף הן תבנה.

אתה יכול לבקש מאמא שלך לעזור ב"מסע ההסברה" גם אם היא לא מזדהה לחלוטין אם דרכך. תסביר לה, שאתה הולך לארוע, למרות שקצת קשה לך עם זה, כי המשפחה חשובה לך ואתה יודע שגם לה זה חשוב ולבקש ממך שתעזור לך להסתדר עם "האופנה החדשה" שלך.

אל תוותר,
אבל אל תצפה שזה יבוא בבת אחת ובנתיים, לא להתנתק, ולא לכעוס ולא לפחד- זה פוגע גם בך וגם באנשים מסביבך.

אני מאחל לך הרבה הצלחה,
אור
צוות ישיבת צפת
or.tzfat@gmail.com