חנוכה

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 26/11/01 04:19 יא בכסלו התשסב

שאלה

מה נס יותר גדול פח השמן או מעטים על רבים

תשובה

בס"ד

רן שלום,

הנס של מעטים מול רבים הוא הנס המרכזי של מלחמת המכבים ביוונים. לא מצינו בהלכה שאומרים הלל על "מופתים" של שמן וכדו'. לעומת זאת מצינו שתקנו הנביאים לישראל לומר הלל על כל צרה שיהיו נגאלים ממנה (פסוקים קיז'). אמנם מבואר בספרים כמו "נר מצווה" למהר"ל ובעוד מקורות שהחשיבות המכרעת של נס פח השמן למלחמת המכבים הייתה בכך שהובהר לכולם שלא רק ניצחון גשמי יש כאן על ממלכת יוון כי אם אירוע בעל משמעות רוחנית.

לצורך ההמחשה ניתן לקחת כדוגמא את מלחמת ששת הימים. ודאי שהסכנה הגדולה נשקפה לישוב היהודי מהחזית המצרית והסורית, אולם הביטוי הסמלי לניצחון היה בשחרור הכותל שריד בית מקדשנו, והוא זה שמעניק למלחמה זו את ההילה המיוחדת שלה.

בברכה, הרב דוד סתיו