חלב עכו''ם

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 04/04/07 11:39 טז בניסן התשסז

שאלה

האם חלב בהודו, שרובו או מפרות או מבופאלו, כשר למי שבביתו נהגו לשתות גם חלב נכרי?

האם אני יכולה לסמוך על הודי, שאומר שהחלב מפרה? מדין מסיח לפי תומו.

תשובה

א. מעולם לא הותרה גזירת חז"ל של חלב נכרי, ולכן אין דבר כזה מנהג לשתות חלב נכרי. חכמים גזרו שמא הגוי יערבב חלב של בהמה טמאה, ולפי התאור שלך בהודו טעם הגזירה יתכן ששייך, שהרי כתבת שרובו הוא מפרות או בופאלו.(וגם אם טעם הגזירה בטל כפי שהוא בכל המדינות המודרניות בחלב שנמכר במחלבות מסודרות שמי שמשמנה את המרכיבים צפוי לעמוד לעונש, וכן כיוון שחלב של בהמה טמאה יקר יותר, עדיין אנו נכנסים למחלוקת גדולה האם בטל טעם בטילה תקנה)
מה שהתכוונת שאת לא מקפידה אני מניח שהתכוונת על אבקת חלב נכרי, וזה ודאי שאין צורך להקפיד כפי שפסק בזמנו הרב פרנק שמה שלא היה בזמן חז"ל אף שנעשה מחלב (אבקת חלב) אינו בכלל הגזירה כל שידוע בוודאות שהוא מפרה ולא עורבב בו חלב טמא. וכל מה שכתוב בארץ מחלב נכרי הכוונה אבקת חלב ולא חלב עצמו.
ב. לא, אינך יכולה לסמוך על מסיח לפי תומו כי עדיין יכול להיות שערבב קצת מחלב אחר, והוא אומר לפי הרוב שהוא חלב פרה. השו"ע יורה דעה סימן קטו כתוב במפור ששרג השגחה של ישראל מועילה, גם אם לא בכל רגע אלא די בזה שישראל יוצא ונכנס והגוי ירתע מלעשות שטויות שמא יתפוס אותו