חכמים-רבנים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/06/09 23:42 יט בסיון התשסט

שאלה

שלום לכבוד הרב!

יש כל מיני מסקנות ותובנות שחכמים-רבנים אמרו ואומרים לנו כיצד לנהוג בעולם וכו',מיפההם יודעים זאת?ופשוט אני אמורה לסמוך עליהם כך בעיניים עצומות בגלל שהם רבנים?זה קצת קשה לי!!

תשובה

בס"ד
שלום רב,
את צודקת.
יש הבדל בין הלכה ובין עצה של רב.
יהודי מחוייב לשמור 'הלכה' אלו המצוות והמנהגים שהמסורת מחייבת.
כאשר רב פוסק הלכה הוא לא עושה זאת מדעת עצמו אלא על פי מקורות ההלכה. לכן הציות לרב שפסק הלכה אינו ציות לדעותיו של איש פרטי אלא ציות למסורת התושב"ע כפי שהרב מקבל אותה מדברי התורה וחז"ל עם כל הפירושים עד ימינו.

החובה לציית לפסק של רב היא רק בתחום ההלכה.

שאר התובנות של רבנים (כשמתבטאים מדעתם הפרטית ולא מביאים מקורות מסורתיים שמסתמכים עליהם) הם דברים שהרב לא מתבטא בהם כפוסק הלכה, לכן אין חובה לציית לדבריו.
עם זאת הרב אמון על אהבת התורה, אהבת עם ישראל וארץ ישראל, ורצון להדריך את הפונים אליו בדרך הטובה.
לכן לעיתים קרובות העצה והתשובה של הרב היא טובה לשואל מפני שהיא מדריכה אותו כיצד להתקדם בדרך שהוא באמת רוצה ללכת בה.
לסיכום: בשאלות הלכתיות של קיום מצוות ומנהגים, דברי הרב מביאים לך את סיכום כל הבניין ההלכתי בנושא ומהוים פסיקת הלכה מחייבת.
בשאלות בעניני החיים בכלל, דברי הרב הם דברים של אדם חכם ובעל נסיון שרוצה ומשתדל להדריך אותך כיצד להתקדם בדרך שגם את מאמינה בה, לכן כדאי להקשיב לעצתו ברצינות רבה, אבל את חופשיה בהחלטתך.