הרכבה בפרי הדר

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 10/11/13 19:31 ז בכסלו התשעד

שאלה

שלום,

רציתי לשאול מה עושים כיום בארץ עם הנושא של הרכבת פרי הדר .לפי הבנתי חקלאים בארץ עושים זאת כדרך קבע על מנת לקבל פרי איכותי ועמיד יותר לתנאי סביביה שונים האם אין איסור לכך?

תודה רבה!!

תשובה

שלום
כיום אין אפשרות לגדל פרדסי הדר בלא להשתמש בעצים מורכבים ממין הדר אחד על מין הדר אחר. ולכן אף שדעת הרב קוק במשפט כהן כ"ה נוטה להחמיר שתפוזים ואשכוליות הם שני מינים, מקובל להקל כדעת ה'חזון-איש' (כלאים ג, ז) שפירות ההדר נחשבים כספק מין אחד ספק שני מינים. ואם כן אף שליהודי אסור להרכיבם שספיקא דאורייתא לחומרא, מכל מקום מותר לומר לגוי להרכיבם, ואח"כ היהודי יכול להמשיך לקיימם ולטפל בהם. ונהגו להקל כיוון שזו שעת הדחק, שאם לא נקל לא נוכל כמעט לגדל פירות הדר, שכולם מורכבים ממין הדר אחד על חבירו.
ולהרחבה ומקור התשובה ראי בספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א באתר ישיבת הר ברכה
http://ph.yhb.org.il/09-12-01/
בברכה אייל משה