הטוב והמיטיב

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 14/12/05 13:22 יג בכסלו התשסו

שאלה

בס"ד

שלום,

רציתי לדעת מי ולמה תיקנו את ברכת הטוב והמיטיב, ובאיזה תאריך - האם בט"ו באב?

והאם יש למילים משמעות כלשהי הקשורה להרוגי ביתר?

בציפיה לגאולה שלמה.

תשובה

בס"ד

שלום רב ויישר כוח על ההתעניינות.

כותב הרמב"ם הלכות ברכות פרק ב הלכה א

סדר ברכת המזון כך היא: ראשונה ברכת הזן, שנייה ברכת הארץ, שלישית בונה ירושלים, רביעית הטוב והמטיב, ברכה ראשונה משה רבינו תקנה, שנייה תיקן יהושע, שלישית תיקן דוד ושלמה בנו, רביעית חכמי משנה תקנוה.

ברכה רביעית זאת ברכת הטוב והמטיב ותיקנו אותה חכמי המשנה . וזאת על פי הגמרא במסכת תענית וברכות : "אמר רבן שמעון בן גמליאל: לא היו ימים טובים לישראל כחמשה עשר באב וכיום הכפורים."

והגמרא מביאה מספר דעות לגבי יום טו' באב ואחת הדעות היא : "רב מתנה אמר: יום שנתנו הרוגי ביתר לקבורה. ואמר רב מתנה: אותו יום שנתנו הרוגי ביתר לקבורה תקנו ביבנה הטוב והמטיב, הטוב - שלא הסריחו, והמטיב - שנתנו לקבורה. "

והפלא הגדול בעניין שכל ימי אדרייאנוס קיסר לא ניתנו מתי ביתר לקבורה , ונעשה להם נס ולא נרקבו .
כל זה קרה לאחר המרד הגדול של בר כוכבא שנכשל , אך בכל זאת עם ישראל , וחכמי המשנה הצליחו לראות את נקודות האור באותה תקופה , ולהודות ל-ה' עליהם בברכה מיוחדת בברכת המזון .

בברכה רבה לגאולה שלימה
יזהר
צוות ישיבת הר - ברכה