החזרת הלוואה

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 20/06/05 15:24 יג בסיון התשסה

שאלה

הנני מתכוון להחזיר לדודי הלוואה על סך כמה אלפי שקלים, שנתן לי לפני כשבע שנים. מעולם הוא לא הזכיר את העניין, לא דחק ולא לחץ. במכתב התודה שאני רוצה לכתוב לו,הייתי רוצה לצטט את מצוות העשה ולא תעשה מהתורה, שדודי נהג על פיהם,אך אינני יודע לאיזה פרשה הם שייכים.האם תוכל לעזור לי.

אשמח גם למידע מקיף בעניין.

תשובה

בע"ה
שלום רב,
מצות הלואה לנצרך מופיעה בפרשת משפטים, שמות פרק כב' פסוק כד': "אם כסף תלוה את עמי את העני עמך"
בהמשך הפסוק שם מופיעה המצוה , שלא לדחוק בלווה להחזיר את ההלואה:"לא תהיה לו כנשה".
בנוסף, בספר דברים פרקטו' פסוקים ז-ח' התורה שבה ומצווה על המצוה להיענות לבקשת הנצרך ולדאוג לו "די מחסורו אשריחסר לו", ובעיקר מדובר שם על הלואה,"והעבט תעביטנו".
הסבר למצוות אלו ניתן למצוא בספר החינוך מצוה סו' -סז'.
בברכה,אליעזר