דילמה מוסרית

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/10/04 14:56 ז בחשון התשסה

שאלה

הנני דיירת בבית אבות. לאחרונה החלטנו אני וחברתי לאסוף לאחר ארוחת הבוקר את מוצרי החלב שלא נפתחו - כגון לבן או יוגורט - ולהעבירם במרוכז למשפחות נצרכות. שאלתי היא: האם יש לקבל מראש את הסכמת הנהלת המוסד להעברת המוצרים לטובת הנצרכים - או לחילופין מכיוון שהדיירים ויתרו על המוצר והשאירו אותו על השולחן ניתן להשתמש בו לטובת מטרה שהיא בבחינת פרוס לרעב לחמך. מכיוון שאני חוששת ממצב של מצוה הבאה בעבירה אשמח לשמוע את דעתו של הרב

תשובה

שלום וברכה
יישר כוח על היוזמה ועל השאלה. אני מצטער על האיחור בתשובה, שכן כמעט ואיני עונה לשאלות המגיעות לאתר זה, ורק לעיתים רחוקות אני מקבל הודעה כי ממתינה לי שאלה.
זו שאלה מורכבת מאוד, הנוגעת גם למתארחים באולמות השמחה וכדו'.
נראה לי כי יש לבקש את אישור ההנהלה. ההנהלה אינה מקנה לכם אם הבעלות על מוצרי המזון, אלא מקנה את הרשות לאכול אותם ככל שתרצו. אמנם, אתם יכולים שלא לאכול, ועל ידי כך לכאורה לחסוך מפיכם כדי לתת לאחרים. אולם, הבעלות על המוצרים נותרת של המוסד.
אני מציע כי תתכנסו יחד עם בעלי המוסד ותחליטו על דינמיקה שתזכה אתכם במצווה זו וגם תהיה מותרת.

כל טוב ושוב יישר כוח