דברים במגילה

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 19/03/03 09:45 טו באדר ב'

שאלה

לכבוד הרב שלום!!

כמה שאלות על המגילה.

1. בקשר לכך שאסתר עם אחשורוש האם זה לא גילוי עריות?.והרי זה גם ייהרג ובל יעבור.א"כ מדוע אסתר הסכימה לכך?.ועוד "ויהי אמן את הדסה...לו לבת".רש"י מפרש לאישה.א"כ גם הייתה נשואה למרדכי?!

2.רש"י על הפרשה מזכיר שמרדכי לא רצה שידעו שאסתר מזרע מלכות שאול ולכן יקחו אותה ישר.

ומה כבוד יש במלכות שנכחדה לפני שנים רבות.ובוודאי שהמלכים הפרסיים לא ראו כבוד באחת מצאצאי מלכות שנכחדה ובעוד מדינה קטנה ורחוקה.

3.כיצד הדבר אפשרי שראש הסנדהרין יבטל תלמוד תורה בשביל משרה ראשית בארמון.("ורצוי לרוב אחיו-מלמד שפרשו ממנו מקצת הסנדהרין....",אמר רב יוסף גדול תלמוד תורה יותר מהצלת נפשות).הדבר לא נראה.ועוד שאם מרדכי היה יוצא משער המלך, שהגזירה להשתחוות להמן הייתה רק על הארמון,לא היה קורה כל מה שקרה וגזירת השמד לא הייתה כלל.ולכן התרעמה כנסת ישראל על דוד שלא הרג את שמעי שממנו יצא מרדכי וכו'.

4.מדוע היה צורך בהרג ההמוני שבוצע ע"י היהודים בגויים.ועוד שזה נחשב לשמחה ואסתר ביקשה עוד יום "לחגוג" ןלהרוג.הרי בטלה הגזירה מהשמד.וכבר אין דין של הקם להרגך השכם להרגו.

"בניי טובעים בים ואתם אומרים שירה.....".

5.האם היה לאחשורוש ואסתר צאצאים?א"כ הם היו צריכים להיות יהודיים.האם גדלו ע"פ רוח הדת?

והדבר הגיוני שיש להם ילדים,כי לא בוחרים במלכה זלא יכולה להביא ילדים.ואסתר לא הייתה פילגש.

6.הנס עצמו הנעשה בסוף המגילה-

במשתה השני של אסתר להמן ואחשורוש היא מאשימה את המן בהרג עמה,העם היהודי:

א)המדרש אומר שהיא רצתה להצביע על אחשורוש כיצד הדבר אפשרי הרי אם היא הייתה מאשימה את אחשורוש האם היה מתבצע רווח והצלה ליהודים.

ב)האם אחשורוש לא ידע על הגיזרה להשמיד ולאבד את היהודים?והרי אם היא מאשימה את המן היא גם מאשימה את המלך שהסכים לגזירה.

ג)בתחילה שהיא מאשימה את המן המלך שמקודם הציע לה את חצי המלכות לא מסכים ישר "והמלך קם בחמתו ממשתה היין".אמנם רואים שהמן עומד להיענש "כי ראה (המן) כי כלתה אליו הרעהמאת המלך".אך גזר דין מוות לא היה פה.רק אח"כ בגלל טעות בהבנה שאחשורוש חשב שהוא מנסה "לכבוש את המלכה" רק אז המלך חשב לבצע גזר דין מוות.וחרבונה מציע לו לתלות אותו על העץ.

7.וגם חרבונה זכור לטוב-מדוע?בגלל שהציע כיצד להרוג את המן?ואם היה מציע דרך אחרת?

תודה מראש יהודה.

תשובה

בסד

שלום רב .

מי גילה את המגילה?????
גילה רינה או דיצה.

1.אכן כן מכאן נלמד יסוד חשוב,"גדולה עברה לשמה ממצווה שלא לשמה."
לפעמים כדי להציל את כלל ישראל התורה היתרה לעבור עליה.
עיין בפוסקים על כך.וגם ב"משפט כהן "קמד.
2.היה כבוד גדול להדבק בזרע ישראל .גם בגלות.
3.לדעת מרדכי " ביטולה הוא קיומה " ובשעת הדחק עת לעשות לה' הפרו תורתך ".
4. קמו היהודים לעמוד על נפשם כתוב במגילה , בבחינת " הקם להורגך השקם להורגו " הרי הגויים קיבלו אגרת ובה כתוב לבצע פוגרום ביהודים .

אתה באמת חושב שהאגרת השנייה תבטל את רצונו של הגוי
לגנוב , לאנוס ולהרוג ביהודים ? ודאי היו כאלה מבניהם שראו בזה מלחמת מצווה , וגי'הד .
אותם אלה שום אגרת לא תעצור , ולכן יצטרכו היהודים להרוג בשונאיהם כדי למנוע את הפוגרום הבא .
5. ע"פ הגמרא תריבש ובנם של האחשורוש ואסתר וכורש הוא מצאצאיהם . והוא זה שנתן רשיון לעם ישראל לבנות את הבית מקדש השני ועליו ניבא ירמיהו הנביא .
6.אסתר ידעה מה היא אמרה , גם האחשורוש היה אשם לא פחות מהמן כמאמר המדרש משל לבעל טל שרוצה לפנות את עפרו ובעל בור שרוצה לסתום את בורו , לשניהם יש אנטרס משותף ,
גם להמן והאחשורוש היה אנטרס משותף , ואחשורוש לא הי צדיק .
ולכן נדרשה התערבותו של המלאך להסיט את ידה של אסתר
כי זה לא היה מועיל .
אנו לומדים מכאן שכל צעד שאנו עושים הוא מכוון מלמעלה ,גם הפרטים הקטנים ביותר , כל מעשינו ודיבורנו , אומנם הם באחריותנו ,אבל בלי סיעתא דשמיה אי אפשר להצליח .

בברכה .