ברכת שהחיינו - לא ברור

חדשות כיפה הרב אבירם חריב 23/07/16 22:44 יז בתמוז התשעו

שאלה

שלום רציתי לשאול אם צריך לברך ברכת שהחיינו על מספר דברים:

1. על ראיית חבר שלא ראיתי אותו 30 יום. אנחנו יוצאים כבר יותר מחצי שנה אבל בגלל סיבה מסוימת לא התראנו 30 יום האם אני צריכה לברך או שזה מנהג? ובאיזה צורה לעשות את זה? (מתי בדיוק אני צריכה לברך, האם מיד כשאני רואה אותו) האם הוא צריך לענות אמן?

2. בפרי חדש - מה מנהג העולם - לברך קודם ברכת העץ ואז שהחיינו או קודם שהחיינו ואז בורא פרי העץ?

3. האם אני רשאית לברך שהחיינו על ספר חדש / דיסק / משחק קופסא / MP3 / רכב חדש / רישיון נהיגה / כלי נגינה / כלי אוכל כמו צלחת / כוס / סכו"ם / מכשירי חשמל / קומקום / מחליק שיער?

4. האם בבגדים כמו: פיג'מה / בגד ים / חגורה / מטפחת / צעיף / ציצית / כובע / כיפה מותר לברך שהחיינו?

5. האם על דברים כמו סדין / שמיכה / פוך / מגבת / כרית מברכים?

תשובה

בס"ד
1.זוהי זכות לברך שהחיינו , שרואים חבר או בן משפחה וממש שמחים לפגוש אותו. לכן צריך לברך בשם ומלכות "שהחיינו" שרואים אחד את השני ( למרות שאתם מדברים בטלפון).
החבר יכול לענות אמן לברכתך (ואם מכוון לצאת ידי חובה בברכה שלך גם הוא יצא ידי חובה ),כמובן גם הוא יכול לברך גם בשם ומלכות בעצמו.

2. תדיר ושאינו תדיר תדיר קודם, לכן מברכים קודם כל את ברכת הפרי ולאחריה את ברכת שהחיינו.

3-5. מברכים על דברים חדשים שבדרך כלל משמחים את רוב האנשים ,וזה רוב מה שמנית ברשימה . דברים הנחשבים לפשוטים ושגרתיים מאוד הם פחות משמחים לכן אין צורך לברך עליהם . לדוגמא : פיג'מה , חולצה פשוטה , גופיות וכו...