ברזלית בשבת

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 01/07/07 09:32 טו בתמוז התשסז

שאלה

א. האם מותר מעיקר הדין להדיח כלים בעזרת ברזלית? האם יש חילוק בין מנהגי האשכנזים והספרדים בנושא? והכי חשוב - במה כן מותר להדיח כלים בשבת?

ב. שמעתי שיש בעיה בהדחת סיר בשבת עם ברזלית* 1) האם בכלל יש איסור להדיח סירים בשבת?

2) למה יש איסור עם ברזלית? האיסור קשור לסיר או לעצם היות הסיר מברזל (ויוצא שבעיה זו קיימת גם בכלים נוספים, כמו קערות הגשה מתכתיות, סכו"ם, וכדו')?

תשובה

שלום רב,

אין הבדל בין ספרדים לאשכנזים בענין צמר פלדה.
הסיבה לאסור מדרבנן, או בגלל עובדין דחול, דעת קצות השולחן, ויש אומרים בגלל סוחט והוא מדרבנן, וזו דעת המנחת יצחק, והגרש"ז כתב משום ממחק הכלים שמלבין את הסירים, ולזה כנראה כיוונת, הביאו השמירת שבת כהלכתה. כך, שעולה מדברינו שאסור מטעמים שונים ולא חילקו.

כל טוב, חיים רטיג, ישיבת ההסדר "בינות".