אכילה אצל עדה אחרת

חדשות כיפה רבני כושרות 18/03/11 09:55 יב באדר ב'

שאלה

שלום,

אני ורעייתי שייכים לבני אשכנז, השכנים שלנו הם ספרדים.

שתי המשפחות מקפידות על כשרות ע"פ עדתם. (וגם על נקיון וטעם).

האם יש מגבלה כלשהיא להתארח ולאכול אצלהם? להם אצלנו?

כמובן שבפסח נוותר על האורז המתובל שלהם...

האם יש בעיה עם התנור שלהם? שלנו?

תודה

דוד דיאמנט

תשובה

שלום וברכה,

ככלל אין בעיה לאשכנזי להתארח אצל ספרדי בחול ובשבת בימות השנה, חוץ מפסח. כיום רוב המוצרים הנמכרים בכשרות טובה, ראויים על פי ההלכה הן לאשכנזים והן לספרדים. אדרבא, יש כמה הקפדות שספרדים מקפידים יותר מאשכנזים בבישולי גויים ובבשר חלק ועוד.
להפך, ספרדי המתארח אצל אשכנזי, בימות השנה, בחול או בשבת, צריך לברר בעיקר את שתי הנקודות שהזכרנו, האם האשכנזי מיקל בישראל שהדליק אש וגוי שם תבשיל, או שהוא מחמיר כספרדים שישראל יניח על האש. וכן אם הוא אוכל בשר חלק.
בשבת, יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בדין בישול אחר אפיה (למשל, ספרדי שהכין קפה שחור בשבת) וכן בדין בישול בתבשיל לח שלא הצטנן לגמרי (לאשכנזים מותר להוסיף מרק רותח למרקיה שנשאר בה מרק שלא הצטנן לגמרי, לספרדי אסור)
אם יקפידו שלא להכשיל איש את רעהו, בהיותם מודעים לחומרות שכל אחד נוהג, ודאי אפשר לאכול.
וכבר אמרו חכמים (יבמות, יג´ ב´ במשנה) אע"פ שלא אוסרים ואלו מתירים לא נמנעו בית שמאי ובית הלל, ולא בית הלל מבית שמאי. ומפרש רש"י: לפי שהיו מודיעים אותם, והם פורשים. כלאמר, סמכו איש על רעהו שלא יכשילו בדבר שלאחד מותר ולשני אסור.

שונה הדבר בימות הפסח, שספרדים אוכלים קטניות, ומבשלים אותם בכלים. הרבה פוסקים אוסרים לאשכנזי לאכול טעם קטניות בפסח. ולכן כל מה שנתבשל בכלים של ספרדי, בני יומן, אסור לאשכנזים.
בעת הצורך (חתן אשכנזי אצל חותנו וכד´) יש להקל. אבל בין שכנים, ראוי להמנע.
ספרדי יכול להתארח אצל אשכנזי בפסח, כי האשכנזים מקבלים את כל החומרות, גם של ספרדים.

בעז"ה יתקיים בנו: "מי כעמך ישראל גוי אחד בארץ"!

הרב אליקים לבנון שליט"א נשיא עמותת כושרות
www.kosharot.co.il