תורה לפני בריאת העולם

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 19/04/17 09:16 כג בניסן התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב.

ראשית חשוב לי לציין שאני אדם מאמין שאוהב את ה´ יתברך.

לאחרונה חשבתי על שאלה שקצת הטרידה אותי ואשמח אם תוכל לענות לי עליה.

ידוע הדבר שהתורה קדמה לבריאת העולם ולמדים זאת מהפסוק:

משלי ח22: "ה´ קָנָנִי רֵאשִׁית דַּרְכּוֹ, קֶדֶם מִפְעָלָיו מֵאָז".

אם התורה היתה כתובה לפני בריאת העולם זאת אומרת שכל מה שכתוב בתורה חייב להיות כמו שכתוב ולא היתה בחירה נניח למשה האם להכות בסלע או לא

מכוון שזה היה כתוב כבר בתורה . כשה´ כעס על משה שהיכה בסלה למה הוא כעס הרי הוא רשם את זה בהתחלה ולא היתה למשה בחירה אם להכות או לא משהו לא מסתדר לי עם זה..

מקווה שהבנת את שאלתי.

תודה על התשובה וחג שמח..

תשובה

שלום

מצד ד´ הכל ידוע, ומצד האדם הרשות נתונה. דהיינו ד´ אינו כפוף לזמן ומקום והכל מקופל כאחת כנגדו וידוע מראש. והאדם אינו יודע דבר אלא יש לפניו להכריע רק במה שעיניו רואות, וזוהי הבחירה שלו.

מה שנאמר תורה קדמה לעולם הוא שרצון ד´ המתגלה בה קדם לעולם, שהיא החיים עצמם. והבריאה החומרית היא רק בבואה דבבואה דבבואה של הלבוש של החיים עצמם. ב"ה שחיי עולם נטע בתוכנו.

כל טוב