נשים פוסקות הלכה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 08/04/17 20:21 יב בניסן התשעז

שאלה

שלום הרב ברוך אפרתי

רציתי לדעת את דעתך

לגבי שמיעת פיסקת הלכה מאשה פוסקת הלכה

האם הדבר מותר לגבר ולציבור

והאם רק בהלכות נשים

האם נשים כאלה צריכות מבחנים

מה הסיבה שאסור או מותר?

תודה נעמי

תשובה

שלום

בעבר אמר לי הגאון הרב אריאל שליט"א, שמותר להן לספר על הלכות ידועות, שזו הכוונה להורות. אך לא להכריע בדברים מסופקים או מחודשים (וזו הכוונה ´פסיקה´). לכן להלכה ידועה שאשה מספרת עליה, מותר לשמוע. אך לחידוש או הכרעה או פסיקה, לא. אפילו בהלכות טהרה. רק לספר מה כתוב כבר בספרים הידועים.

והגאון הרב ליאור אמר לי שאף להורות הידוע, אף שאולי מותרות, יש בזה ביזוי התורה כאילו אין מורי הוראה החייבים בעמלה דהיינו גברים, עד כדי כך שנזקקים למתנדבות הפטורות מעמל פסיקת הלכה. ולכן אמר לא לשמוע להן אף בסיפור דברים בעלמא.

כמובן יש עוד פרמטר, והוא מגמת הדבר, האם הוא מתוך ביהמ"ד של גדולי הדור או מנוגד אליו. הרי אנו במלחמת תרבות כידוע, שחדרה גם לתוככי בתי מדרש.

ניתן לבדוק מגמתם בין היתר ע"י בדיקה לאיזה ארגונים הן משתייכות. האם לארגונים שיש להם גיבוי של זקני גדולי התורה והפוסקים, או להיפך.

לגבי הרפורמה להקים תנועת נשים דיינות וכד´, כתבתי על כך בעבר. עייני-

https://www.kipa.co.il/now/17/60652.html

http://www.srugim.co.il/177471-%D7%9E%D7%A0%D7%99%D7%99%D7%9F-%D7%9C%D7%9A-%D7%94%D7%AA%D7%A2%D7%95%D7%96%D7%94-%D7%9C%D7%A9%D7%A0%D7%95%D7%AA-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%94

יש לזכור שאין קשר בין מגמות אלו, ובין עצם לימוד חלקים בתורה של נשים (בכפוף לכך שאין זה בא על חשבון מה שהן מצוות בו), שבזה יש ערך כיום וכפי שידוע מרבינו החפץ חיים ועוד.

כל טוב