כשרות לפסח

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 28/03/17 13:06 א בניסן התשעז

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום,

יש לי מספר שאלות לגבי מזון בפסח:

1. מה דין אריזה סגורה לחלוטין של שיבולת שועל (מדובר בשיבולת שועל מלאה גולמית, ללא רכיבים נוספים)- האם יש לבערה או שניתן למכור לגוי? מצאתי תשובות לכאן ולכאן באינטרנט.

2. בקבוק יין/מיץ ענבים לקידוש שכתוב עליהם "כשר לפסח" אך נפתחו ושימשו אותי לפני החג- האם ניתן להשתמש גם בחג?

3. באופן דומה, תבלינים כשרים לפסח שהשתמשתי בהם במהלך השנה- האם ניתן להשתמש בהם גם בחג או שיש לקנות מיכלים חדשים?

4. משפחתי ממוצא בלקני, נוהגים כמנהג האשכנזים ברוב ההלכות אך אוכלים קטניות בפסח. במהלך השנים האחרונות השתדלתי להימנע מקטניות בחג, מתוך מחשבה שאם נוהגים לפי פסיקה מסוימת יש ללכת על פיה בכל התחומים. ואמרתי על כך "בלי נדר". האם נהגתי נכון או שאני יכולה לנהוג כמנהג משפחתי ולאכול? אם כן האם צריך התרת נדרים?

תודה וחג שמח!

תשובה

בס"ד

שלום רב,

1. דין שיבולת שועל לפי הרב זרצקי: שיבולת שועל – כחומר גלם אינו חמץ רק במגעו עם מים נהפך לחמץ. גרגיר שיבולת השועל עובר מעיכה במכבש ואין בייצור הקווקר שום תהליך של הרטבה או לחות. כמובן שאסור להשתמש בקווקר בפסח, אבל, קווקר בצורתו הגולמית, אינו חמץ ולכן לא צריך לזרוק אותו, אלא ניתן לשמור לאחר הפסח.

http://www.srugim.co.il/30205-%D7%9E%D7%94-%D7%A6%D7%A8%D7%99%D7%9A-%D7%95%D7%9E%D7%94-%D7%9C%D7%90-%D7%A6%D7%A8%D7%99%D7%9A-%D7%9C%D7%91%D7%A2%D7%A8-%D7%9E%D7%94%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%9C%D7%A4%D7%A0%D7%99-%D7%A4%D7%A1%D7%97

2-3. לא להשתמש בפסח אלא לשמור במכירת חמץ. כך גם תבלינים פתוחים - כל אלו מחשש שנדבק או נפל בהם משהו חמץ בתקופת השימוש שלפני פסח.

4. אם המשפחה שלך אינה אשכנזית ומנהגה לאכול קטניות את יכולה לאכול קטניות. אם בתקופה שהחמרת בטעות אמרת בלי נדר - אינך צריכה להתיר נדר.