דיבק כמה חתיכות מצה על ידי ביצה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 19/03/17 11:36 כא באדר התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב,

נאמר בקש""ע, סימן תעא - אכילה בערב פסח, סעיף ה: ""הברכה על מצה מבושלת, אם אוכל חתיכה שיש בה כזית, מברך ""המוציא"" וברכת המזון, אף שאין בה תואר מצה. אבל אם אין בכל חתיכה כזית אף שיש בו תואר מצה, אינו מברך אלא בורא מיני מזונות וברכת מעין שלש. ואפילו דיבק כמה חתיכות מצה על ידי ביצה, צריך שיהיה בכל חתיכה כזית. ואם טיגן מצה עם ביצה בשמן, אף שיש מחלקים בין טיגון לבישול, לדינא אין לחלק בזה אלא מצה מטוגנת דינה כמצה מבושלת. אך אם טיגן במעט שמן רק שלא יידבק במחבת, יכול לברך המוציא גם בפחות מכזית.""

להלן שאלתי.

אשמח להסבר של ""ואפילו דיבק כמה חתיכות מצה על ידי ביצה, צריך שיהיה בכל חתיכה כזית."".

1. האם הכוונה שבמקרה הזה יש לברך המוציא?

2. האם הכוונה שאם למשל כמה חתיכות כזית וכמה חתיכות פחות מכזית אז יש לברא מיני מזונות, כי הוא כתב ""בכל חתיכה"", ואם כן זה תמוה בעיני כי להבנתי מספיק שיש כזית אחד לברך המוציא ולפטור שאר חתיכות שפחות מכזית.

תודה

תשובה

1. כן. ברכת המוציא, רק אם יש כזית מהמצה המקורית בחתיכה אחת, ולא על ידי חיבור של חתיכות קטנות שמדובקות יחד על ידי ביצה.

2. גם להבנתי מדובר שלפחות באחת החתיכות יש כזית. ואולי אפשר לומר בדוחק בלשונו שהכוונה היא שצריך שיהיה בכל חתיכה כזית בכדי שאפשר יהיה לברך עליה המוציא בפני עצמה.