משחה לחולה בשבת

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 16/01/17 16:30 יח בטבת התשעז

שאלה

שלום כבוד הרב,

האם מותר לדעת האשכנזים למרוח משחה לחולה בשבת?

תודה

תשובה

לשואל שלום
באופן בסיסי, [אסור למרוח כל סוג של משחה על העור], משום שבמריחת קרם מחליקים את פני העור ויש בכך איסור 'ממרח'.
יוצאים מן הכלל הם:
1. [קרם נוזלי - מותר לסוך בו את הגוף]. הגדרת נוזלי לעניין זה: אם ישפכו אותו על משטח ישר הוא יתפשט מיד.
2. כאשר רוצים ש[כל המשחה תבלע בגוף ולא ישאר ממנה דבר על העור], אין בה איסור ממרח.
הערה: קרם שנועד להנאה או יופי, על אף שמעוניינים בבליעה מסויימת, [אין רוצים שיבלע לגמרי], אלא רוצים שישאר ממנו [גם] על פני העור כדי להחליקו ולייפותו, ולכן [אסור] מהתורה למורחו.

בנוסף, [אסרו חכמים לעשות בשבת דברים שקשורים לרפואה], גם אם אינם אסורים משום 'ממרח'.
יוצאים מן הכלל הם:
1. [אם המיחושים גורמים לצער ממשי], מותר לסוך את הגוף בשמן רפואי.
2. במידה ומדובר ב[שמן שגם בריאים משתמשים בו] – מותר גם למי שסובל מעט לסוך בו, הואיל ואין ניכר שזה לצורך רפואי.

[לסיכום]: חולה שמותר לתת לו טיפול רפואי, והוא נצרך למשחה – [מותר לשפשף אותה על העור עד שתבלע לגמרי].

(מקורות: שולחן ערוך אורח חיים סימן שכז | מגן אברהם סימן שטז, כד | משנה ברורה שם מט | דעת תורה סימן שכח, כו | שמירת שבת כהלכתה פרק לג | פניני הלכה פרק יד)
רפואה שלמה!