האם קיימת מציאות כזאת שלאדם אין זיווג?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 25/12/16 20:50 כה בכסלו התשעז

שאלה

שלום,

כתוב: "ארבעים יום לפני יצירת הוולד בת קול יוצאת ואומרת בת פלוני לפלוני"

ועל זה כמה שאלות:

1. ישנם אנשים שלא מתחתנים עד יומם האחרון. האם לאנשים כאלה הקב"ה לא נתן זיווג מלכתחילה? כלומר, בשמיים לא הכריזו עליהם? או שמא יש להם זיווג שאכן קיים בעולם ורווק אף הוא, אך לא ממומש על ידם?

2. מה לגבי אנשים שמתחתנים בשנית או בשלישית וכו', האם יש להם כמה זיווגים, או שרק אחד מבני הזוג שהיו נשואים להם הוא הזיווג האמיתי?

3. האם ייתכן שאדם התחתן עם מישהו שהוא לא הזיווג האמיתי שלו?

4. האם אנשים שחיים יחד כל חייהם כזוג נשוי לכל דבר (מגורים, ילדים משותפים, משק בית וכו') אך ללא נישואים (או נישואים אזרחיים), הם הזיווג אחד של השנייה?

5. האם המשפט ועניין הזיווג רלוונטי גם לאנשים בעלי נטיות הפוכות? כלומר, גם להם יש זיווג מיועד של גבר ואישה?

6. האם המשפט רלוונטי ליהודים או לאנשים בכלל?

תשובה

שלום וברכה

כאשר אנחנו עוסקים בסוגיות שנוגעות לדרך בה הקב"ה מנהל את העולם – כל מה שאנחנו אומרים מפוקפק מאוד, כי הקב"ה לא גילה לאף אחד (מלבד לנביאיו) את הדרך שבה הוא מנהיג את העולם. על כן כל מה שאנחנו אומרים הוא השערה בלבד, גם אם לעתים נפגשים בדברים מוחלטים שאנשים כתבו על הכלליים האלה.
על כן: אין אנו יודעים לאמתו של דבר את היחס שבין מה שבת הקול הכריזה לבין החתונה הממשית. אנו מעריכים, כמו בכל נושא שקיים ביהדות, כי הקב"ה פותח שערים, אולם אין דבר שיכול להיעשות ללא הבחירה החופשית. לדוגמה: כשם שהקב"ה ביקש לעשות את חזקיה משיח ואת סנחריב גוג ומגוג אולם הכל היה מותנה בשאלה האם חזקיה יאמר שירה – הדבר נכון גם לגבי בת הקול. היא הכריזה על כל אחד – אולם אם בני אדם לא יפעילו את בחירתם החופשית הטובה כדי לממש את בת הקול הזו – לא יתרחש שום דבר.
זה אולי גם מאפשר שלא להיענות לבת הקול ולהינשא למי שלא מתאים, אלא שכאמור אין אנו יודעים את הכללים של הקב"ה.
הגמרא עצמה אומרת כי בת הקול עוסקת בזיווג ראשון ולא בשאר.
אני לא יודע מה מעמדם של אלה שגרים ביחד ללא נישואין לגבי בת הקול.
איני יודע לגבי מי שנמשך לבני מינו.
איני יודע האם זה רלוונטי ליהודים בלבד.

וכפי שרואים – כל מה שנאמר הוא הערכות, ולא ידיעות.

כל טוב