מי אמר שהפסיקה בגמרא היה הנכונה?

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 19/12/16 21:47 יט בכסלו התשעז

שאלה

שלום הרב! שאלה פשוטה יש לי

מדוע פוסקים בגמרא בסופו של לטובת מישהו מסוים מדוע שאר הדעות לא נכונות? אם במקרים אחרים זה שלא קיבלו את פסיקתו עכשיו כן פסיקתו התקבלה..

מה שונה? למה מקודם הלכו לפיו ובפסיקה אחרת לא הלכו לפיו? הרי הוא תלמיד חכם לא?

חשוב לי להעיר הרב שאני לא שואל את זה מציניות אלא מתוך רצון אמיתי להבין. תודה הרב!

תשובה

שלום
אני לא בטוח שהבנתי.
בדור של עריכת הגמרא (ובחלק מהמקרים גם לפני כן) הכריעו חכמי הדור כאחת הדעות במחלוקות. לפעמים על פי כללים מסויימים שנקבעו, ולפעמים בהכרעה ספציפית במחלוקת מסוימת.
חכמי הדורות שלאחר מכן (סבוראים וגאונים) קיבלו עליהם את הכרעת התלמוד, ומאז עם ישראל כולו מחוייב להכרעת התלמוד. כמובן, שיש מקומות רבים שבהם יש מחלוקות (אצל הגאונים ואצל הראשונים) מה הכרעת התלמוד.
מקווה שעניתי