דרגות בקדושה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 28/10/16 16:21 כו בתשרי התשעז

שאלה

שלום הרב בן איש חי מונה בפרשת ויחי שנה ב' שלושה דרגות בשמירת קדושה הגדול מכולם זה מחשבה ואחרי זה בעניים ואחרי זה במעשה איך יכול להיות שקל יותר להתגבר על מעשה ממחשבה אסורה הרי אם יבוא לבן אדם נסיון עם אישה במציאות ואם יבוא לו הרהור אסור לי נראה בכל אופן שפי אלף קשה להתגבר על המעשה וכנ"ל בראיה שיותר קשה להתגבר מהמעשה עצמו??

תשובה

שלום
שתי אפשרויות (ויש מן הסתם עוד) להבנה:
א. עובדה פשוטה שהרבה בני האדם ניצולים מהעבירה המעשית אבל עוברים בהם הרהורי עבירה באיזושהי רמה, וכך גם ביחס לעיניים. בין השאר בגלל שהעבירה המעשית נתפסת כחמורה בהרבה, לעומת הראייה שנחשבת יותר קלה, וכל שכן ההרהורים.
ב. בגלל המקום שבו נעשה הפגם - בגוף, בעיניים (שהן איבר יותר עדין מהגוף החומרי) או במחשבה (שם הפגם הוא במקום רוחני יותר).
בין השאר בגלל הסיבות הנ"ל, חז"ל אמרו שהרהורי עבירה קשים מעבירה.