אבלים בשבת חתן

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 26/10/16 08:18 כד בתשרי התשעז

שאלה

שלום הרב

רציתי לשאול אם לאבלים שנפטר אביהם מותר להיות בשבת חתן של אחיין שנמצאת בבית מלון?

תשובה

לשואלת שלום
ברוך דיין האמת. שלא תדעו עוד צער.
באופן בסיסי [אסור] לאבל על אב ואם להיכנס לכל שמחה במשך שנים עשר חודשים, שהוא כל זמן האבלות.
יחד עם זאת, אסור להתאבל בשבת בפרהסיא (בציבור), ולכן אם יהיה מורגש במשפחה שהאבל לא הגיע, [מותר לו להשתתף] בשבת חתן.
פתרון נוסף, מציע הרב משה פיינשטיין: [אם האבל משמש בסעודה, יש מקום להתיר]. כי כל מה שאסרו לאבל לאכול בשמחה, הוא דווקא לאכול בתור אורח קרוא לסעודה, אבל אכילה כדרך שאוכלים המשרתים (מלצרים) לא שייך לאסור, שאין זה אכילה של שמחה.
לדעתו, האכילה בעצמה מותרת בסעודת מצוה שאין בה שמחה גדולה, וכל האיסור הוא רק כדי שלא ישכח שהוא אבל, ואם אוכל בשינוי מהמסובים האחרים, אינו שוכח את אבלותו, ויכולים להקל בדבר.
(מקורות: שולחן ערוך יורה דעה סימן שצא ב | פני ברוך כ טז-יז | נטעי גבריאל חלק ב פרק כח | נשמת ישראל חלק ב סימן כו | שו"ת אגרות משה יורה דעה ב,קעא)