כיבוד הורים

חדשות כיפה הרב יוגב כהן 10/10/16 05:10 ח בתשרי התשעז

שאלה

שלום הרב, אני חדש באתר ולא מכיר אותך אבל יש לי שאלה ונרשמתי במיוחד בשביל לשאול אותה לפני כיפור.

אני לא מקיים את מצוות כיבוד הורים במלואה מהסיבה שאמא שלי לא אוהבת אותי ואנחנו לא בקשר בכלל כבר כמעט 3 שנים. (לפני זה גרתי בבית והיא בעיקר איחלה לי מוות ויסורים.) זו אישה מאוד מאוד עצבנית שמחפשת תמיד על מי 'ליפול'.. את אבא שלי אני מכבד כשאני רואה אותו (גם לא הרבה כי אנחנו לא באותה עיר)

לפי מה שהבנתי אני אשם מבחינה הלכתית כי צריך לכבד בכל מצב. אבל גם אני לא רוצה וגם זה לא אפשרי. האם ידונו אותי על זה בכיפור? אני אשם? לא הבנתי

(אני חילוני שמתחזק קצת בתקופה האחרונה ואין לי רב שאני יכול להתייעץ איתו לצערי)

תודה וחתימה טובה

תשובה

שלום וברכה

מצוות כיבוד הורים חלה גם כאשר הבן יכול לספוג עלבונות. כלומר, גם במצב שתיארת, אתה צריך לכבד ולדבר בשפה ראוייה ולעזור כשצריך. לכן, חשוב שתסביר לאמך שאתה אוהב ומכבד אותה, ואף אתה מתנצל על העבר, ותשמח לפתוח דף חלק.

ברמה הבסיסית, אצל כל אמה יש אהבה לילדיה, חשוב לבדוק מה בדיוק גורם לה ליחס הרע כלפיך.

אולם, אם למרות זאת אמך ממשיכה להקניט ואין אפשרות ליישב את ההדורים, לפחות כמו שאדם שפגע בחברו צריך לבוא אליו שלוש פעמים וכו' (להרחבה עיין שולחן ערוך, או"ח סימן תרו), אין לך חובה להיות בנוכחותה במידה וזה גורם למריבות. במקרה כזה, תמשיך לעזור במידה והיא תצטרך ותשמור על יחסי הכבוד.

באופן זה, אתה עשית את שלך במצוות כיבוד הורים. אך חשוב שתתמיד למצוא פתרון לפתור את המצב, אל תישאר במתח מול אמך.

גמר חתימה טובה

יוגב כהן
הר ברכה