שמעון פרס ז''ל

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 29/09/16 09:00 כו באלול התשעו

שאלה

לכב' הרב שלום,

מעניינת אותי עמדת ההלכה בנוגע להלנת גופתו של נשיא המדינה לשעבר מר שמעון פרס ז"ל למשך יומיים על מנת שהציבור יוכל לחלוף על פני ארונו ושמנהיגי העולם יוכלו להגיע להלווייתו.

האם קיים היתר לדבר?

תודה.

תשובה

שלום

המלין את המת עובר בלאו דאורייתא ´לא תלין´, ומבטל עשה לדעת חלק מהראשונים של ´ביום ההוא´, ובא"י לדעת רמב"ן עובר בנוסף על ´לא תטמא את אדמתך´. ובסוד מובא שיש בכך קטרוג גדול לנפטר.

אולם אם מלינים אותו לכבודו, דהיינו שיבואו קרוביו, או בנידון דנן לצרכי כבוד מלכות וכבוד האומה, אזי הדבר מותר מעיקר הדין. אם כי גם במקרה כזה ראוי להזדרז כפי הניתן משום שיש דעה באחרונים שהלנת המת לכבודו היא רק יממה ולא יותר, ובמיוחד להלין שתי לילות זהו דבר שלדעת רבים אסור אפילו לכבודו של מת, ואולי כאן יש להקל גם לשיטתם מצד כבוד מלכות.

ואמנם הגמ´ בב"ק אומרת שבירושלים אין מלינים המת אפי´ לילה אחד ואפילו לכבודו, אך זה אמור רק למקום שאוכלין בו קודשים קלים ולא בירושלים החדשה.
לכן בהר הרצל מותר להלין לכבוד המת כשאין ברירה, משום שאינו בשטח הנ"ל.

כל טוב