שאול המלך וירבעם

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 28/09/16 22:46 כה באלול התשעו

שאלה

שלום הרב

מה התכוון שאול כשאמר ליונתן "לבושתך ובושת ערוות אימך"? למה לתמוך בדוד זה בושה לאמא של יונתן?

למה בהתחלה ה' אמר לירבעם אני אתה ובן ישי נלך בגן עדן, ואחר כך כששאל ירבעם מי בראש התשובה היתה בן ישי? בהתחלה הוא אמר שירבעם!

תודה

תשובה

שלום

א. הפשט הוא זו בושה לעצם מציאותך שאתה בוגד באביך ותומך בבן ישי, ובמיוחד כשהוא מגיע מאם אחרת- מלאה ולא מרחל.
ובדרש הפלפול, החתם סופר הסביר שכיוון שאם יונתן היתה מהמחוללות בכרמים ושם שאול מצא אותה, וכיוון שדוד הותר בקהל בשל הדרשה של בועז מואבי ולא מואבית משום שאין דרכה של אשה לקדם, אזי עולה מכך שאם דוד אינו מואבי אלא ישראלי, בהכרח שאין דרכה של אשה לקדם. ואם אין דרכה, אזי אם יונתן נהגה שלא בצניעות משום שיצאה וחוללה.

ב. יש על כך אמרה ידועה של ר"ח שמואלביץ בכיוון הזה- כיוון ששמע אותו רשע שהוא ובן ישי ילכו והוא נאמר קודם, רצה לשמוע זאת שוב כדי להרגיש סיפוק וגאווה, ולכן שאל 'מי בראש?'. על כך ענה ד'- אתה מבקש לשמוע שוב שאתה בראש עבור גאווה? אם כך בן ישי בראש, שהוא עניו כתולעת.

כל טוב