בישול בירקות עלים

חדשות כיפה רבני כושרות 27/09/16 09:54 כד באלול התשעו

שאלה

שלום וברכה,

ראיתי שפרסמתם למכירה שקיות להכנת תה מעלים עם נגיעות אפשרית.

האם אין בעיה של בישול החרקים (במידה וישנם) ובתוך התה ושתייתו?

האם האיסור הוא רק על אכילת החרקים עצמם?

תודה רבה

תשובה

יש הרבה מקורות להיתר זה, אציין חלק קטן ובקיצור.
שו"ע יור"ד פ"ד:ט
סעיף ט
עבר ובישל תוך י"ב חדש, בלא בדיקה, אם יכול לבדוק, בודק. ואם לאו, מותר. ואם נמצאו קצת בקדירה, משליכם, ואוכל השאר. (כי אין לך פרי שאין בו ס' נגד טעם התולעת שבתוכו) (תשובת הרא"ש בשם מהר"ם). ויש מי שאומר דהני מילי שלא נמצאו אלא אחד או שנים, אבל שלושה או ד', הכל אסור. הגה: ודוקא מאכל דאי אפשר לסננו ולהסיר מהם התולעים; ומאחר שהוחזק בתולעים כולו אסור, אבל אם אפשר לסננו, מעביר משם התולעים הנמצאים שם, והשאר מותר (רשב"א סימן ק"נ). ועיין לקמן סוף סימן ק'.

ועוד שם סע' י"ג
דבש שנפלו בו נמלים, יחממנו עד שיהיה ניתך, ויסננו.
ועוד שם ס' ק"ד סעיף ד'
ירקות מבושלות שנמצאו בהם ג' תולעים, הירקות אסורים; אבל מי השלקות, מסננן ומותרים. וכן הבשר, ירחצנו ויבדקנו ומותר.

ולסיכום:
1.אין אנו חפצים בטעם החרקים
2.חרקים נותנים טעם לפגם
3.ביטול ב60
4.החרקים לא עוברים את השקית
ועיין פתחי תשובה על ס' פ"ד סוף ס"ק ד' שמתיר במפורש.
ןעיין עוד ערוך השולחן ס' פ"ד ס"ק פ"ד שמתיר.

ובוודאי שנכון וראוי לשטוף היטב את העלים לפני הכנסתם לתוך השקית.