שם רע על חניך

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 25/09/16 19:35 כב באלול התשעו

שאלה

שלום,

אני חוזרת בתשובה כמה שנים. יש לי שאלה על מקרה שבו נזכרתי אתמול.

הייתי חברה בתנועת נוער, בכיתה י"ב הייתי אחראית על שכבת כיתות ח'. במהלך טיול שהיה לשכבות ח', ראיתי ששבט אחר (בתנועת ה"צופים" שבט זה כמו סניף) הביאו בובה בצבע של השבט שלנו. בגלל הצבע, רציתי את הבובה. הזו. לא יודעת מה חשבתי לעצמי, אבל אמרתי לחניכים (או לחלקם) שאני רוצה את הבובה הזו. אחד החניכים לקח מהשבט השני (ללא רשות) והביא לי/לנו. האחראי מהשבט השני כנראה גילה או חשד, ודיבר אתי על זה. אני זוכרת שהוא היה מתוסכל/כועס, אמר לי שהחניך שלקח זה חניך שהוא דאג לו, הביא לו אוכל וכו'. אני לא זוכרת מה עניתי, אבל לא אמרתי את האמת למיטב זכרוני. אני זוכרת ששיקרתי לרכזת שלי (כמו קומונרית). בסוף הטיול, הרכזת שלי מצאה את הבובה בתא המטען של האוטובוס, אני מתארת לעצמי שהיא החזירה להם אבל אני לא בטוחה. למחנה הקיץ בסוף השנה, החניכים שלי קנו לי בובה אחרת (אני אומרת את זה כי כיום אני מתביישת). השאלה שלי היא כזאת- אני מתביישת מאוד בכל הסיפור, ורוצה לכפר. העניין הוא שאני כבר לא קשורה כמה שנים לתנועה, אני לא זוכרת את שם האחראי מהשבט השני (שנמצא בעיר אחרת), מה עליי לעשות?

תודה רבה כבוד הרב!

תשובה

לשואלת שלום
לפעמים אנחנו עושים חטאים, ולאחר הרבה זמן כבר אין דרך ישירה לתקנם. ואכן במקרה שלך אין דרך ישירה לתקן את העוול שנעשה בדבריך על החניך מול המדריך.
עליך לשוב בתשובה שלמה על החטא הזה שנקרא "הוצאת שם רע" משום שדיברת שקר על חברך בפני אדם אחר. שלבי חזרה בתשובה:
א. היי עם עצמך, ופרטי את החטא שנעשה, בדיבור מול ה'.
ב. התחרטי עליו חרטה גמורה, שאת לא רוצה בו יותר ואת סולדת ממנו.
ג. קבלי על עצמך בעתיד שלא להוציא שם רע על אחר.
בנוסף, אם תרצי, ממליץ אני לך ללמוד את הלכות לשון הרע בספר [חפץ חיים] כלל ד.
(מקורות: רמב"ם הלכות תשובה)
נסיים בדברי הנביא יחזקאל: הֶחָפֹץ אֶחְפֹּץ מוֹת רָשָׁע?! נְאֻם ה' א-להים, [הֲלוֹא בְּשׁוּבוֹ מִדְּרָכָיו וְחָיָה].
כל הכבוד על התעוררות התשובה, ובהצלחה.