שימוש בשירותי בי"ס ללא רשות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 15/09/16 19:30 יב באלול התשעו

שאלה

שלום לרב!

בזמן החופש הגדול האחרון חיכיתי לפגישה ארוכה באיזור שלא היה בו שירותים. ראיתי בית ספר ברחוב, אז הלכתי ופתחתי השער. כשנכנסתי לבניין ראיתי פועלים ושאלתי אותם אם יש שירותים, הם הכווינוני והתפנתי. בצאתי שמעתי מישהי שואלת את אחד הפועלים מי הוא באופן שהבנתי שאם היא תבין מה אני עושה במתחם היא תקפיד עלי ולכן התחמקי באלגנטיות..

האם נהגתי שלא כראוי? האם השגתי גבול וגזלתי בשימוש בשירותים, ומים וסבון? האם עלי לשלם למוסד? ולבקש מחילה?

הרי מצד מסויים זה מוסד ציבורי ולא ראיתי מי שאוכל לקבל ממנו רשות והייתי בלחץ זמן ומציאות..

תודה רבה!

יונתן

תשובה

לשואל שלום
יש לדעת כלל חשוב בדיני ממונות והוא: "כָּל תְּנַאי שֶׁבַּמָּמוֹן קַיָּם". ולכן חיוב התשלום ו\או השימוש במקום הוא על דעת הבעלים.
לכתחילה, לפועלים אין סמכות לאשר או למנוע כניסה למתחם, הם אינם בעלים עליו, ולכן היית צריך לשאול 'מי אחראי כאן' וכדומה. בדיעבד, נראה שהבירור של האחראית הוא מצד הבטיחות ולא מצד התשלום על השימוש. ובכל זאת מצד מידת חסידות אפשר להתקשר ולהתנצל.
(מקורות: רמב"ם הלכות מכירה פרק יג)