האם מותר לפייסבוק וגוגל לפעל בשבת?

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 29/08/16 19:58 כה באב התשעו

שאלה

שלום רב,

אני מבקש לדעת.

1) האם מותר ליהודים לשרת לא יהודים בשבת?

למשל כמו אתרים כמו פייסבוק וגוגל שעובדים בשבת, למרות שבעליהם הם יהודים.

האם זה חילול שבת או שזה מותר?

2) האם זה לא בעיה לשמור שבת שכל העולם עובד ועושה עסקים גם בשבת?

תשובה

בס"ד
1) באופן עקרוני, ליהודים אסור לעשות מלאכה הן עבור יהודים והן עבור אלו שאינם, מעבר לכך יש לא מעט יוצאי דופן אותם יש לבחון לגופם.

ביחס לאתרים כמו הפייסבוק. מכיוון שרבו הדינים בנושא אכתוב בכותרות ואוסיף הפניות.

על מנת לענות על כך יש צורך לדעת האם הבעלים היהודי של פייסבוק הוא הבעלים היחידי או שהוא עובד בשותפות עם אחרים, כיוון שאז עקרונית הדין יכול להשתנות. אם הוא אכן הבעלים היחידי או מי שמחזיק ברוב המניות ובעקבות כך יש לו שליטה בניהול החברה – גם אם הוא עצמו ישמור שבת אבל הגויים יפעילו את האתר ובעקבות כך ירוויח כסף יש בכך בעיה הלכתית אך ניתן למצוא לה פתרון (ראה בסימן רמ"ד בשולחן ערוך חלק אורח חיים ליתר פירוט באיזה אופן יהיה הדבר מותר ובאיזה אסור אסור),
אם הוא אינו הבעלים היחידי והחברה נמצאת בשותפות עם גוי, על מנת שלא תיווצר בעיה הלכתית צריך לעמוד בתנאים המובאים בסימן רמ"ה סעיף א' שבשולחן ערוך חלק אורח חיים.

2) אכן זהו אתגר לא פשוט לשמור שבת בעולם שעובד ועושה עסקים ביום זה. הדבר מצריך הרבה תכנון מראש, הרבה מחשבה מקדימה אך הוא אפשרי. הנקודה המרכזית היא לא לחכות לשאלות שיעלו אלא לנסות להתכונן אליהן מראש.

בכבוד ובברכה,
ישראל אלתר
altarisrael@gmail.com