קריאת שמע שעל המיטה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 13/06/16 21:07 ז בסיון התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב. מספר שאלות:

1) האם יש ליטול ידיים לפני קריאת שמע שעל המיטה? במידה וכן – האם מברכים?

2) הבנתי שבמידה ואלך לישון מאוחר בלילה, למשל 3-4 לפנות בוקר, או באופן כללי אחרי חצות, עלי לקרוא שמע שעל המיטה כחצי שעה לפני חצות. אם כך מה בדבר איסור אכילה, שתייה ודיבור של אחרי התפילה? האם עליי לדלג על ברכת המפיל ולברך אותה סמוך לשינה ללא שם ומלכות? במידה ולא – האם עליי לברך משהו סמוך לשינה בשעות המאוחרות של הלילה?

3) במידה ואלך לישון במהלך היום: אם מדובר בסמוך לתפילות שחרית, האם עליי לברך משהו נוסף לפני השינה? ואם מדובר באמצע היום או שעות הצהריים המאוחרות?

4) במידה והלכתי לישון במהלך היום וקמתי מאוחר בלילה, האם עליי לקרוא שמע שעל המיטה אפילו שאני אחרי קימה? והאם עליי לומר מודה אני וליטול ידיים עם ברכה אחרי קימה כזו? במידה וכן – האם לפני ברכות השחר עליי ליטול ידיים בשנית [בהנחה שהייתי ער עד אותו זמן]? אם כן – עם ברכה?

סליחה על השאלות הנודניקיות, אך אני מתחיל בחיזוק ולא מכיר באמת סדרי יום במצבים פחות מסודרים, וחשוב לי לפחות בדברים הבסיסיים שאני עושה כעת לדקדק.

תודה מראש 

תשובה

1. לא. אלא אם כן אתה יודע שהית בשירותים או שנגעת במקומות המכוסים שמחייבים נטילת ידיים. ובכל מקרה בלא ברכה.
2. קריאת שמע שעל המיטה נאמרת לפני ההליכה לישון. אם מדובר לאחר חצות הלילה, אשכנזים מברכים כרגיל את ברכת המפיל, ואילו ספרדים יאמרו אותה בלא שם ומלכות.
3. קריאת שמע שעל המיטה נתקנה רק לישן בלילה. יש נוהגים לומר לפני השינה ביום את מזמור 'יושב בסתר עליון'.
4. רק לפני הליכה לישון בלילה אומרים את קריאת שמע שעל המיטה.
כאשר קם באמצע הלילה יאמר מודה אני ויטול ידיו בברכה, ובבוקר יטול שוב בלי ברכה.
השאלות שלך הן ממש לא נודניקיות, אלא מבורכות, והלוואי על כולנו כזו אכפתיות של דקדוק בעשיית רצון ה'.
כל טוב