מהו צדיק ובחירה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 12/04/16 14:54 ד בניסן התשעו

שאלה

כבוד הרב שלום,

ישנו המשפט "צדיק באמונתו יחיה" רציתי לדעת לפי מה קובעים מיהו צדיק? האם גם אנשים שלא מאמינים נחשבים צדיקים? ואם צדיק באמונתו יחיה למה אותו צדיק לא יכול לקבוע לעצמו את אורח החיים הטוב ביותר מבחינה הלכתית?

בתודה מראש

תשובה

שלום
צדיק הוא מי שזכויותיו יתרות על חובותיו, אבל כמו שאומר הרמב"ם בהלכות תשובה "אין שוקלין אלא בדעתו של אל דעות, והוא היודע היאך עורכין הזכייות כנגד העוונות". כלומר, אנחנו לא יודעים לומר על אדם מה הוא, אלא רק הקב"ה יודע.
אין כוונת הפסוק "צדיק באמונתו יחיה" (חבקוק ב,ד) כמו שנפוץ בציבור שכל אחד יילך לפי אמונתו, אלא שהוא יזכה לחיות מצד צדקותו או אמונתו (כפי שמשמע מפירוש רש"י), או שהוא יחיה באמונה שהוא מאמין בד' (מלבי"ם)