קניית יין שביעית עבור עניים שאולי לא יבערו

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 29/03/16 10:48 יט באדר ב'

שאלה

שלום וברכה לרב. אני אחד מהאחראים על גמח אחד בארץ ואנחנו עומדים עכשיו לפני הארגונים לפסח, ואנחנו גם מביאים למשפחות יין וראיתי לפני כמה זמן פרסום ליין של אוצר בית דין.

עכשיו רציתי לבדוק אם אנחנו יכולים להשתמש ביין הזה ולהביא אותו למשפחות. אני חשבתי על לפחות שני דברים שיכולים להיות בעיתיים

א.קדושת היין- לא כל המשפחות שאנחנו מחלקים להן הן שמורות תורה והשאלה אם זה בעייתי

ב. זמן הביעור- זמן הביעור של רוב היינות הוא בערב פסח וזה אומר שבתאריך הזה הוא כבר יהיה אצל המשפחות וכמו השאלה הקודמת מה אפשר לעשות עם זה.

אשמח לתשובה מהירה

תודה רבה!

מיכאל

תשובה

שלום

לכתחילה אם יש אפשרות לרכוש אותה כמות יין לנזקקים, מגפנים שאינם קדושים בקדושת שביעית, עדיף לעשות כך. בשל שתי הסיבות שכתבת.
יין שביעית ראוי למי שיודעים לשמור על קדושתו, ולהפקירו כדעת הרמב"ן במצוות ביעור.

אולם אם יין רגיל הוא יקר הרבה יותר, וממילא גם העניים יזכו בפחות בקבוקים, אזי מפני מצוות החסד יש להתיר לקנות יין שביעית ולחלקו לפני הפסח לעניים, ובלבד שתצרפו לכל בקבוק דף עם הסבר מאד פשוט כיצד עושים הפקר (ואפשר להקל ולכתוב שיוציא לרחוב לכמה דקות, ויאמר הריני מפקיר היין הזה, ודיו בכך), ותפרטו גם כיצד שומרים על קדושת היין.
גם אם במקרה יהיו מי שלא יבינו את הדברים לאשורם, עדיין היין יהיה מותר בשתיה לאחר זמן הביעור, שכן בשגגה לא ביערו כראוי.

כל טוב