השם עושה הנחות?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 09/03/16 22:22 כט באדר א'

שאלה

לכבוד הרב,

האם השם עושה הנחות?

איך יש מידת רחמים והשם מוחק עבירות ומתעלם מהדין?

למה להיות צדיק אם העבירה תימחק כי השם רחמן גם בלי חזרה בתשובה?

יאיר

תשובה

שלום

מידת הדין אינה נמחקת, והכל יביא במשפט, אפילו שיחה קלה בין איש לאשתו, אפילו הרק ליד רעהו וגורם לו צער וכד'.

אלא שד' מאריך אפיה וגבי דיליה, שאינו גובה את העונש מיד אלא ממתין לחוטא שישוב. אך אם לא ישוב, מידת הדין פוגעת בחוטא. ובזה אין מידת הדין נמחקת חלילה אלא ממתינה ונותנת למידת הרחמים הזדמנות, והכל מרועה אחד.

אפילו צדיקי עליון, ד' אינו מוותר להם. שנאמר על משה ואהרון ושמואל- אל נושא היית להם ונוקם על עלילותם, ופירשו הראשונים שעל אף צדקתם ד' נקם בהם על מעשיהם הפעוטים שלא היו כפי הראוי למדריגתם, אף שהיו ספורים מאד.

שום הנחות לא נעשות, ועוד בה עשיריה והיתה לבער. על כן צריך לשוב בתשובה, מאהבה ומיראה גם יחד.

כל טוב