מהי הלכה? ומתי התחילה ההלכה?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 06/03/16 13:41 כו באדר א'

שאלה

שלום רב,

צהריים טובים,

1.א. מהי הלכה? מתי קיבלנו את ההלכה (האם זה נחשב תושב"ע-במעמד הר סיני)? האם יש הבדל בין הלכה לבין דינים? או שזה אותה משמעות? מה ההבדל בהגדרה בין הלכה לבין דינים?

מה ההבדל בין - "פסק הלכה", "הלכה למעשה" או "הלכה" בסתם?

ב.האם כל ספרות ההלכה מתייחסת תמיד רק למצוות שנכתבו בתורה, במשנה ובגמרא? (5 ספרים ראשונים)?

ב.2 מה מקור כל ההלכות ? התלמוד?

ג. האם תקופת ההלכה התחילה רק עם ר' יוסף קארו שכתב את שולחן ערוך והבית יוסף? למה רק אז? מה עשו עד אז? לא קיימו פשוט את כל ההלכות כי לא היו בקיאים בהם? למה הוא כתב ספר הלכות? ולמה רק אז?

ג. האם בעקבות מדרשי ההלכה נתפתחו כל ספרי ההלכה ? וביניהם השולחן ערוך והבית יוסף של הרב יוסף קארו? על מה הרב יוסף קארו ביסס את כתביו?

ד. מתי כתיבת ההלכות התחילה ? במשנה (בתושב"ע) בלבד?

ה. האם כל ההלכות כתובות בתורה שבכתב? וגם בתורה שבע"פ?

ו.האם יש הלכות שלא קשורות למצוות?

ז. מה ספר ההלכות הראשון שיצא?

ח. האם ההלכות משתנות עם הזמן? כן/לא ומדוע.

ט. ספרות ההלכה נחשבת תושב"ע? מדוע?

י. איזה ספר הלכות כיום הוא מבואר ומקיף את כל ההלכות הקיימות שקשורות למצוות? איזה ספר הרב ממליץ ללמוד? האם ספר ההלכות המבואר כיום מתייחס לכל סוגי העדות? ועל איזה ספר הוא מבוסס שולחן ערוך?

יא. האם פניני הלכה מקיף את כל ההלכות כיום? האם זה ספר ההלכה שיש לקרוא בו כיום? על מה מבוסס פניני הלכה? האם על שולחן ערוך? שולחן ערוך אורח חיים רק? מה הספר מקיף? ועל מה מתבסס.

יב. למה הקדיש את זמנו בעיקר הרב עובדיה זצ"ל? ומדוע דווקא לזה?

יג. האם פסיקת הלכה מבוססת על התורה שבכתב גם? או רק על המשנה והגמרא והאחרונים (חז"ל)?

יד. מדוע ההלכה מתחלקת לפי עדות? מאז ומתמיד זה היה? מדוע? למה אין הלכה אחת לכל העדות השונות? מדוע חייב שיהיה שוני גם היום בין העדות? לא עדיף לחזק את ההלכה ולגרום לאחדות בעם? ולחיזוק ההלכה בעם?

יד. מה יחס הרבנות כיום ללימוד זוהר וקבלה ונסתרות/ רבי נחמן מברסלב ? האם זה נוגד את התורות או לא? האם הזוהר והקבלה מבוססים על התורות או לא? האם זה נחשב עבודה זרה ?

2. א. האם הרב עובדיה יוסף זצ"ל הקיף את כל חלקיו של שולחן ערוך? האם הוא התייחס לרמ"א בפסיקתו? לאשכנזים? או רק לספרדים?

ב. האם כיום עברו לקרוא את ליקוטי יוסף של הרב עובדיה שמבוסס על

תשובה

בס"ד
שלום רב

להלן תשובות לשאלותיך

1.א. מהי הלכה? מתי קיבלנו את ההלכה (האם זה נחשב תושב"ע-במעמד הר סיני)?

תשובה:
תושבע הוא לימוד התורה שבעל פה, עיון והבנת המושגים.
הלכה היא כלל הדינים והמצוות שעל פיהם מצווה היהודי לנהוג. פסיקת המעשים הנדרשים מיהודי שמעוניין לקיים מצוות.

האם יש הבדל בין הלכה לבין דינים? או שזה אותה משמעות? מה ההבדל בהגדרה בין הלכה לבין דינים?

תשובה:
דינים זו החלוקה של ההלכה לנושאים: דיני שבת, דיני כשרות...

מה ההבדל בין - "פסק הלכה", "הלכה למעשה" או "הלכה" בסתם?

תשובה: הלכה בסתם קובעת מה הדין. הלכה למעשה קובעת מה בדיוק לעשות במקרה מוגדר.
לדוגמה: רבי יוסף קארו בספרו "שולחן ערוך", בחלק אורח חיים אומר: "כשיכנס לבית הכיסא יאמר: "התכבדו מכובדים" וכו', ועכשיו לא נהגו לאומרו - זו ההלכה למעשה, הנימוק לכך הוא שבימינו, רוב האנשים אינם עסוקים בתורה כל יומם, ואינם בקדושה כל הזמן, ועל כן המלאכים אינם מלווים אותם.

ב.האם כל ספרות ההלכה מתייחסת תמיד רק למצוות שנכתבו בתורה, במשנה ובגמרא? (5 ספרים ראשונים)?
ב.2 מה מקור כל ההלכות ? התלמוד?

תשובה: ספרות ההלכה מתייחסת גם למנהגים מאוחרים יותר כגון מנהג האשכנזים שלא לאכול קטניות בפסח.

ג. האם תקופת ההלכה התחילה רק עם ר´ יוסף קארו שכתב את שולחן ערוך והבית יוסף? למה רק אז? מה עשו עד אז? לא קיימו פשוט את כל ההלכות כי לא היו בקיאים בהם? למה הוא כתב ספר הלכות? ולמה רק אז?

תשובה:
ספרות ההלכה קיימת מימי מתן תורה. מיום שישראל נצטוו לקיים מצוות נדרשה להם הלכה שתדריך אותם בקיום המצוות

ג. האם בעקבות מדרשי ההלכה נתפתחו כל ספרי ההלכה ? וביניהם השולחן ערוך והבית יוסף של הרב יוסף קארו? על מה הרב יוסף קארו ביסס את כתביו?

תשובה:
מדרשי ההלכה שייכים לתקופת חז"ל = תקופת המשנה
ר"י קארו - פירש תחילה את 'משנה תורה' לרמב"ם ואת ה'טור' - שני ספרי הלכה שקדמו לו, רק לאחר מכן כתב את השולחן ערוך.

ד. מתי כתיבת ההלכות התחילה ? במשנה (בתושב"ע) בלבד?

תשובה:
סידור ההלכות החל במשנה שנלמדה תחילה בע"פ, בתקופה מאוחרת נכתבו הדברים.

ה. האם כל ההלכות כתובות בתורה שבכתב? וגם בתורה שבע"פ?

תשובה:
התורה שבכתב מציינת עקרונות גדולים מאוד, התורה שבע"פ מפרשת ומפרטת את הדברים לכדי הלכה למעשה.

ו.האם יש הלכות שלא קשורות למצוות?

תשובה:
יש הלכות שלא קשורות למצוות אלא למנהגים: כגון חרם דרבינו גרשום שלא לשאת עוד אישה.

ז. מה ספר ההלכות הראשון שיצא?

תשובה:
שאילתות דרב אחאי - שחובר על ידי רב אחא משבחא (680-752) חכם מישיבת פומבדיתא שבבבל, ומסודרות בו כל ההלכות הנוגעות לזמן הזה על פי סדר פרשיות השבוע.

הלכות פסוקות - הספר הראשון שניתן לראותו כ"ספר הלכות", הוא מיוחס לרב יהודאי גאון, ראש ישיבת סורא (757-761). הספר מסודר על פי נושאים העוקבים, על פי רוב, אחר סדר המסכתות של התלמוד הבבלי. ספר זה עוסק בהלכות שנוהגות לאחר החורבן בחוץ לארץ. לספר זה נתחברו קיצורים רבים.

ח. האם ההלכות משתנות עם הזמן? כן/לא ומדוע.

תשובה:
רוב ההלכות לא משתנות. יש מעט מקרים של שינוי, כגון (הדוגמה שנתתי קודם): 'חרם דרבנו גרשום', כך גם תקנות שונות כמו: 'מכירת חמץ'; 'היתר עיסקא' וכד'

ט. ספרות ההלכה נחשבת תושב"ע? מדוע?

תשובה:
וודאי ספרות ההלכה היא חלק בלתי נפרד מהתורה שבע"פ.

י. איזה ספר הלכות כיום הוא מבואר ומקיף את כל ההלכות הקיימות שקשורות למצוות? איזה ספר הרב ממליץ ללמוד? האם ספר ההלכות המבואר כיום מתייחס לכל סוגי העדות?

תשובה:
אני ממליץ על פניני הלכה שמביא את מנהגי כל העדות.
יש עוד הרבה ספרי הלכה שגם נפרדים לעדות שונות. זכה הרב עובדיה יוסף שבניו גדלו להיות תלמידי חכמים עצומים שממשיכים את היצירה התורנית של אביהם. ידם רב להם בהלכה. סדרת ילקוט יוסף שהולך ומוציא בנו הרב יצחק יוסף, היא סדרה בהירה של כל תחומי ההלכה, באופן בהיר ומובן עם הערות ומראי מקומות.

ועל איזה ספר הוא מבוסס שולחן ערוך?

תשובה:
השולחן ערוך מבוסס על כל הספרות ההלכתית שלפניו בעקר על הרמב"ם הרי"ף והרא"ש.

יא. האם פניני הלכה מקיף את כל ההלכות כיום? האם זה ספר ההלכה שיש לקרוא בו כיום? על מה מבוסס פניני הלכה? האם על שולחן ערוך? שולחן ערוך אורח חיים רק? מה הספר מקיף? ועל מה מתבסס.

תשובה:
ספר מקיף מסתמך על מכלול הפוסקים של תקופתו שהם מסתמכים על כל הפוסקים וכל הספרים מהמשנה והתלמוד עד היום.
פניני הלכה הוא ספר מקיף

יב. למה הקדיש את זמנו בעיקר הרב עובדיה זצ"ל? ומדוע דווקא לזה?

תשובה: אני לא מתמצא בדרכו של הרב עובדיה.

יג. האם פסיקת הלכה מבוססת על התורה שבכתב גם? או רק על המשנה והגמרא והאחרונים (חז"ל)?

תשובה:
כל הפוסקים וספריהם הם בבחינת חוליות בשרשרת אחת(!!!) ארוכה, כל החוליות אחוזות זו בזו מחזקות זו את זו.
השרשרת החלה במשה מסיני ונמשכת עד היום.

יד. מדוע ההלכה מתחלקת לפי עדות? מאז ומתמיד זה היה? מדוע? למה אין הלכה אחת לכל העדות השונות? מדוע חייב שיהיה שוני גם היום בין העדות? לא עדיף לחזק את ההלכה ולגרום לאחדות בעם? ולחיזוק ההלכה בעם?

תשובה:
גם בימי המקרא היו שבטים שונים ומנהגים שונים, בימי חז"ל היו הבדלים בין יהודה והגליל - והבדלים בין בית שמאי ובית הלל.
אומרים בשם האר"י שהקב"ה אוהב את הגיוון המסוים שיש בין עדות שונות.

יד. מה יחס הרבנות כיום ללימוד זוהר וקבלה ונסתרות/ רבי נחמן מברסלב ? האם זה נוגד את התורות או לא? האם הזוהר והקבלה מבוססים על התורות או לא? האם זה נחשב עבודה זרה ?

תשובה:
הנסתרות הם פנימיות התורה - זו שבכתב וזו שבע"פ. כל גדולי ישראל עסקו בנסתרות: הרמב"ן; האר"י; ר"י קארו; הגר"א; ועוד ועוד.

2. א. האם הרב עובדיה יוסף זצ"ל הקיף את כל חלקיו של שולחן ערוך? האם הוא התייחס לרמ"א בפסיקתו? לאשכנזים? או רק לספרדים?

תשובה:
הרב עובדיה פסק לספרדים.

ב. האם כיום עברו לקרוא את ליקוטי יוסף של הרב עובדיה שמבוסס על שו"ע?

תשובה:
אני לא מתמצא בפסיקה של הרב עובדיה

ג. 5. האם פניני הלכה מקיף את כל 4 החלקים של שו"ע או רק חלק אחד של אורח חיים?

תשובה:
פניני הלכה מקיף את כל ההלכות שנדרשות לחיים יהודיים בימינו.

ד. מהיכן יש ללמוד הלכה כיום שמתאימה לימינו?

תשובה:
אפשר ללמוד מפניני הלכה או מילקוט יוסף או ממאות הספרים הנפלאים שיש בימינו.

3. האם מתקופת התלמוד (האמוראים) התחילו רוב ההלכות והתחילה הפסיקה? מי היה ראשון הפוסקים ? ואיך קראו לספר הפסיקה הראשון? או לפירוש הראשון שהתעסק בפסיקה? מי המקור הראשון לכל ההלכות?

תשובה:
ציינתי לעיל שראשוני הפוסקים הם מתקופת הגאונים.
שאילתות דרב אחאי - שחובר על ידי רב אחא משבחא (680-752) חכם מישיבת פומבדיתא שבבבל, ומסודרות בו כל ההלכות הנוגעות לזמן הזה על פי סדר פרשיות השבוע.

הלכות פסוקות - הספר הראשון שניתן לראותו כ"ספר הלכות", הוא מיוחס לרב יהודאי גאון, ראש ישיבת סורא (757-761). הספר מסודר על פי נושאים העוקבים, על פי רוב, אחר סדר המסכתות של התלמוד הבבלי. ספר זה עוסק בהלכות שנוהגות לאחר החורבן בחוץ לארץ. לספר זה נתחברו קיצורים רבים.

4. האם כל ההלכות מקורן בתלמוד בלבד? מניין כל המקורות של ההלכה? לא משתי התורות בכתב ובע"פ (תורה-משנה-גמרא) ביחד? כי הלכה נובעת מתוך מצווה.

תשובה:
מקור כל ההלכות הוא התושב"ע שמיוסדת על התלמוד הבבלי.

כיום לפי מה פוסקים הלכה רק לפי שו"ע (ר´ יוסף קארו)?

תשובה:
פוסקים הלכה מתוך כל המקורות שמימי המשנה ועד היום, לא רק מתוך השולחן ערוך.