הלכות שקשורות לפורים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/02/16 08:59 ג באדר א'

שאלה

שלום לכב' הרב,

1. רציתי לדעת אם יש סיבה שבאדר א' לא אומרים תחנון, אף שלא מציינים בו את פורים.

2. קראתי בספר ילקוט יוסף, שאם חל פורים במוצאי שבת, גם הנשים חייבות בברכת מאורי האש. מדוע ציינו זאת? האם במוצאי שבת רגילה הן לא חייבות?

תודה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. כתב הבית יוסף: "אין לומר תחנון ו'למנצח', כי נעשה בו נס והצלה".
זהו אכן דיון מורכב שהעסיק את הראשונים. עיין בקישור:
https://www.ypt.co.il/beit-hamidrash/view.asp?id=4793

2. העניין הוא לא בדיני נשים אלא בדיני הבדלה: לענין ברכת "בורא מאורי האש", כתב הכל בו, שיש לברך ברכת בורא מאורי האש לפני קריאת המגילה, משום שברכת בורא מאורי האש נתקנה על בריאת האש בעולם, והרי האדם בשעת קריאת המגילה נהנה מאור האש שברא ה' יתברך, ולכן דבר נכון הוא שיברך תחילה על מאור האש, ואחר כך יקרא את המגילה.
כפי שהגברים מקדימים את ברכת מאורי האש לקריאת המגילה כך ינהגו גם הנשים.