גן עדן גיהנום

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 25/10/15 19:00 יב בחשון התשעו

שאלה

לכבוד הרב

1. האם בן אדם שלא שמר שבת לא יצא מהגיהינום?

2.האם בן אדם שלא שמר שבת יכול להגיע ישר לגן עדן?

3.האם יש אדם שלא יכול לצאת מהגיהינום בגלל עברה חמורה שעשה ואם כן איזה עבירה?

תודה מראש!!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הרמב"ם קובע שאדם לא מסוגל לעשות את החשבון למי מגיע יותר גן עדן ולמי פחות, מפני שהתשובה לשאלה זו היא אישית לחלוטין וכוללת מבט שלם על מכלול החיים של האדם לכן איננו יודעים כיצד למדוד את הערך של כל עבירה וגם לא את הערך של כל מצווה.

אצטט מדברי הרמב"ם בהלכות תשובה, פרק ג´:
"ושיקול זה אינו לפי מניין הזכייות והעוונות, אלא לפי גודלן: יש זכות שהיא כנגד כמה עוונות, שנאמר "יען נמצא בו דבר טוב" (מלכים א יד,יג); ויש עוון שהוא כנגד כמה זכייות, שנאמר "וחוטא אחד, יאבד טובה הרבה" (קוהלת ט,יח). ואין שוקלין אלא בדעתו של אל דעות, והוא היודע היאך עורכין הזכייות כנגד העוונות.

כמו כן אפשר תמיד לשוב בתשובה, להצטער, להתחרט ולהחליט על דף חדש ונקי, כמו שמתאר הרמב"ם בהמשך הפרק:
במה דברים אמורים שכל אחד מאלו אין לו חלק לעולם הבא, בשמת בלא תשובה. אבל אם שב מרשעו, ומת והוא בעל תשובה הרי זה מבני העולם הבא, שאין לך דבר שעומד בפני התשובה: אפילו כפר בעיקר כל ימיו, ובאחרונה שב יש לו חלק לעולם הבא, שנאמר "שלום שלום לרחוק ולקרוב, אמר ה´*ורפאתיו" (ישעיהו נז,יט).