למי מתכוונים כשאומרים כשלומדים גמרא: הגמרא אומרת'

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 08/07/15 20:36 כא בתמוז התשעה

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

כשלומדים גמרא, אומרים הרבה פעמים: הגמרא אומרת, הגמרא תתרץ וכו'. למי מתכוונים כשאומרים "הגמרא אומרת"?

האם הכוונה שריבונו של עולם אומר? האם הכוונה שתנאים אומרים? אמוראים אומרים? למי בדיוק הכוונה?

תודה.

תשובה

שלום וברכה

הביטוי "הגמרא אומרת" הוא ביטוי כללי בלבד.
הגמרא כידוע היא אוסף של מאות שנים של דברי תנאים, אמוראים וסבוראים. אין מישהו שקיבל מעמד של "הגמרא" ואין מישהו ששמו הפרטי הוא "גמרא".
לפיכך, כשאנו אומרים "הגמרא אומרת" כוונתינו קודם כל לציין עובדה שעמדה זו מובאת בגמרא. ברם, בדרך כלל אנחנו מתכוונים ליותר מזה, ולמעשה אומרים בביטוי הזה שעמדה זו מובאת בגמרא וכנראה אין חולקים עליה, ולפיכך היא כנראה מבטאת את עמדת חז"ל.
כמובן שזו רק פתיחת דיון, וצריך לברר הן את העמדה המצוטטת ומשמעותה בכובד ראש ובלימוד מעמיק, והן את השאלה האמנם זו העמדה המקובלת על כולם, או שיש גם מ"ט שערים לצד השני, והדברים עמוקים יותר ומורכבים יותר.

כל טוב