טקס הזמנת מתים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/05/15 11:45 כו באייר התשעה

שאלה

שלום,אצל הודים יש מנהג כזה שהם עושים טקס לפני חתונה של כלה וחתן להזמין את הנפטרים לחתונה רציתי לדעת אם זה בסדר??

תשובה

בס"ד
שלום רב,

גם אם אולי יש צדדים להתיר לפי דעות מסוימות ראוי להתרחק מכך.

יש איסור לפנות אל המתים. השולחן ערוך (יו"ד סימן קע"ט סעיף יג) פוסק: "דורש אל המתים, זה שמרעיב עצמו ולן בבית הקברות כדי שתשרה עליו רוח הטומאה". ומוסיף הרמ"א (סעיף יד): "להשביע את החולה לשוב אליו לאחר מיתה להגיד לו את אשר ישאל אותו, מותר. ויש מתירין אפילו לאחר מותו, אם אינו משביע גופו של מת רק רוחו (כן משמע בהגהות מיימוני בשם רא"ם דלא כבית יוסף)". דעת המחבר היא שאכן יש איסור מוחלט. אך הרמ"א מחלק בין פנייה לגוף, שאסורה, לבין פנייה לרוח - שמותרת.

יש תשובה של הרב קוק (בשו"ת דעת כהן סימן ס"ט) שפוסק להחמיר בכל מקרה: "ולעניות דעתי אין כדאי לחזק את האמונה על ידי תחבולות כאלה הקרובות למכשול איסור ויותר טוב לקיים תמים תהיה עם ד' א-להיך".

עיין באריכות מאמר בקישור (משם לקחתי את המקורות)
www.etzion.org.il/vbm/archive/6-halak/28spiritualizm.rtf