מטרת העולם: למה הקב"ה ברא את העולם

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 11/05/15 02:03 כב באייר התשעה

שאלה

שלום,

אני תוהה זה זמן מה מדוע העולם נברא.

מה מטרתו של הקב"ה בהיותנו קיימים. ממה נבעה בריאה זו.

תודה.

תשובה

שלום וברכה

סוגיה זו הטרידה רבים מהראשונים, וחלק מגדולינו פתחו לאורך השנים את ספריהם בניסיון לענות על שאלה חשובה זו, כגון הרמח"ל בדרך ד' וכדו'. הם נתנו תשובות שונות לשאלה זו.
אודה על האמת, שלדעתי כל הניסיונות לענות על השאלה הזו הם בלתי רלוונטיים. ריבונו של עולם לא לימד אותנו בתורתו מה הסיבות לבריאת העולם. אמנם, פה ושם יש פסוקים שהרוצה יכול לראות בהם את הסיבה לבריאת העולם ("כֹּל הַנִּקְרָא בִשְׁמִי וְלִכְבוֹדִי בְּרָאתִיו יְצַרְתִּיו אַף עֲשִׂיתִיו"), אולם נראה לי כי הניסיון להשתית את התשובה על פסוק זה יוצר יותר שאלות מאשר תשובות, ולמעשה מחליף שאלה בשאלה - למה ריבונו של עולם זקוק לכבודו, וכדו'.
התשובה שנראית לי היא מאמר חז"ל המבאר מפני מה פתחה התורה באות "ב", ללמד שאין אנו יודעים את ה"א". אין לנו יכולת לענות על שאלה זו, ועל כן אין לנו ברירה אלא להתחיל לדון בעולם כפי שהוא, מהאות "ב", ולא מהסיבות שהביאו לבריאתו.

כתבתי על כך מעט כאן:
http://www.ypt.co.il/show.asp?id=67827

כל טוב ויישר כוח על השאלה החשובה