מקלחת לכבוד שבועות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/05/15 23:30 כ באייר התשעה

שאלה

שבוע טוב,

1) השנה חג שבועות נכנס מייד בצאת שבת. כיצד יש לנהוג לעניין המקלחת לכבוד החג? מתי להתקלח ובאיזה אופן (האם מותר לחפוף שער)? הרי הימים חמים, מזיעים מאוד ולא ניתן לפסוח על מקלחת כלל.

2) האם מותר להכין בתוך השבת סלט מלפפונים, כאשר על המלפפונים ובצלים חתוכים יש לשפוך נוזל המורכב ממים רותחים, חומץ, שמן ותבלינים? האם בכלל ניתן להגין בתוך שבת איזשהו סלט עם חומץ?

3) בגמרא מוזכרות הגיורות הצדקניות (לעניין רחב שהייתה בין 4 הנשים היפות בעולם ובין הגיורות הצדקניות). בין המוזכרות הן שפרה ופועה. הדבר מוזר בעיניי, הרי ישנה מסורת כי שפרה ופועה הן יוכבד ומרים, שהיו יהודיות מבטן ומלידה. כיצד ניתן ליישב סתירה זו מגמרא?

בברכת שבוע טוב!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לעניין מקלחת - אין הבדל מכל שבת. אותם דינים שקשורים למקלחת בכל שבת נוהגים גם כששבת זו היא ערב שבועות.
להלן סיכום הלכות של רחצה בשבת מתוך תשובה בקישור
א. במים חמים שהוחמו בערב שבת אסור לרחוץ כל גופו ורק מיעוט גופו מותר. במים פושרים נחלקו האחרונים האם נחשבים כחמים.
ב. האשכנזים החמירו אף במים צוננים ומקובל להתיר לרחוץ את האיברים שאין בהם ריבוי שערות ואין חשש סחיטה.
ג. שימוש במים מדוד שמש (שלא הוחם ע"י החשמל!) לרוב הפוסקים דינו כמים חמים שהוחמו בערב שבת.
ד. למצטער (אמיתי!) ובוודאי לחולה ולתינוק בעת הצורך אפשר להקל אפילו במים חמים שהוחמו בערב שבת.
ה. טבילת גברים במקוה יש להעדיף מקוה קר ולפחות פושר (ואף בזה המשנ"ב פקפק בהיתר לתוספת קדושה)
יש שאסרו לגמרי במקוה חם, ובמקוה חם יקפיד לא להשתהות לאחר הטבילה.
ו. ובכל מקרה יש להיזהר מאוד בסחיטת השערות ומותר לנגב את השערות בנחת.
עיין קישור
http://www.yeshiva.org.il/midrash/19589

הפעולה הזאת נקראת 'חליטה' בשבת. אינה שונה מהכנת תה בשבת: צריך לעשות זאת בכלי שלישי. כלומר יערה את המים החמים לכוס אחת (שהיא כלי שני), וממנה יערה את המים לקערה אחרת, שהיא כלי שלישי, ולתוך הכלי הזה מותר להכניס את חומרי הסלט.
יש מחמירים - עיין בקישור
http://ph.yhb.org.il/01-10-08/

עניין מוצאן של שפרה ופועה נידון יפה בויקיפדיה עיין שם
http://he.wikipedia.org/wiki/שפרה_ופועה