שאלה
שלום לכבוד הרב!
אנו רוצים לסגור את הבית בפסח ולסוע להורים.
הבנתי שרצוי לנקות חדר אחד כדי לקיים את מצוות בדיקת חמץ. השאלה היא כיצד עלי לנקותו. האם לנקותו כמו שהייתי מנקה אם לא הייתי מוכרת את הבית או רק לרפרף עליו ולראות שלא נשאר חמץ ניכר ומשמעותי?
למשל, אם יש ארון בחדר, ויש לנו שתי בנות שאחת בת שלוש והשניה שנה וחצי, האם עלי לבדוק במדפים התחתונים ובמגירות האם יש חמץ כפי שהייתי עושה אם הייתי מנקה כרגיל?
דבר שני-עצם זה שאני מוכרת את הבית כולו, האם עלי לנקות משהו, אפילו בצורה ממש ממש לא משמעותית? למשל, יש לנו ארון שירות שמלא בדברי חמץ. שם אנו שמים את כל השימורים והפסטות וכד'. כמובן שנזרוק את החמץ הגמור הניכר והנראה אבל האם עלי לבדוק את החמץ הגמור שאולי מתחבא בפינות? האם עלי לרוקן את הארון ולסדרו מחדש כדי שאם יש חמץ ניכר וגדול אוכל לראותו או שבעצם מכירת כל הבית אני יכולה לדלג גם על בדיקות אלה ופשוט רק להוציא את החמץ הגמור שאני מזהה מיד וזהו? או ארונות מטבח למשל, יכול להיות שיש שם חמץ ניכר ולא פירורים אבל האם עלי להתחיל לרוקן את הארונות כדי שלא למכור חמץ גמור?
והבנתי גם שניתן להיכנס לבית גם אם מוכרים אותו, במידת הצורך. מה זה אומר מידת הצורך? כמובן שאשתדל לא להיכנס אבל כיצד אדע מה זה מידת הצורך?
תודה רבה וחג פסח כשר ושמח!
תשובה
שלום
מוכרים את החמץ שבבית, חוץ מחדר אחד ואותו מנקים מכל החמץ שגודלו כנפח קופסת גפרורים, שם בודקים בברכה אור ליד' ומתכוונים גם על הבדיקה שתעשו אחר כך ברכב שלכם. יש לנקות גם ארונות בחדר מכזית חמץ.
כל שאר הבית אין צורך לנקות.
לכתחילה אין להכנס לבית שלך שיש בו חמץ נכרי נגיש שאינו נעול ומסומן. בשעת צורך גדול אפשר להקל, כל מקרה לגופו.
כל טוב