עפצים וקנקנתום

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 10/09/03 00:31 יג באלול התשסג

שאלה

שלום וברכה לרב

בכל ספרי ההלכה שדנים\עוסקים בעשיית הדיו לסתם

מציינים שיש שעושים אותו מעפצים וקנקנתום...

לא מצאתי עד כה ספר שמסביר בפירוט מהם בדיוק

העפצים והקנקנתום.

הבנתי ממקורות מסויימים שמדובר בשרף שיוצא

מהעצים .

וכן ראיתי תמונה של הפרי של עץ אורן או עץ דומה לו כמדומני

אבל אני כלל וכלל לא בטוח שהבנתי במה מדובר.

אם הרב יואיל להסביר בפירוט במה מדובר.

בברכות

יצחק כהן הי"ו

-

תשובה

בס"ד

[עפצים -] מפורש בהרבה מקומות שהוא פרי הנקרא מילים או בלועזית גאלש מעבדים בו את העורות ומניחים אותו בתוך הדיו כדי שלא ימחק.

לפי הנראה הוא מוכר בין אלה שמעבדים את העורות או מכינים את הדיו. פעם אחת הראו לי אותו אבל אינני יכול להראות לך אותו – אם תשאל מי שמתעסק בזה יוכל בודאי לתת לך כמה כאלה למששם ביד.

[קנקנתום] – הוא מחצב וראה מה כתב המעתיק על פירוש המשניות לרמב"ם
במסכת סוטה פרק ב משנה ד "הקנקנתום והוא מין ממיני העפר המשחיר ואינו נמחק"

ראה מה כתב רמב"ם בהלכות תפילין מזוזה וספר תורה פרק א
(ד) כיצד מעשה הדיו מקבצין העשן של שמנים או של זפת ושל שעוה וכיוצא בהן וגובלין אותן בשרף האילן ובמעט דבש ולותתין אותו הרבה ודכין אותו עד שיעשה רקיקין ומיבשין אותו ומצניעין אותו ובשעת כתיבה שורהו במי עפצים וכיוצא בו וכותב בו שאם תמחקנו יהיה נמחק וזהו הדיו שמצוה מן המובחר לכתוב בו ספרים תפילין ומזוזות ואם כתב שלשתן במי עפצא וקנקנתום שהוא עומד ואינו נמחק כשרים:

בהצלחה