למה הבתים בצפת צבועים בכחול?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 07/08/03 20:44 ט באב התשסג

שאלה

מדוע החלונות של הבתים בצפת צבועים בתכלת וגם המשקופים ? האם זה קשור לצבע השמיים ולביאת אליהו הנביא לצפת ( שעלה בסערה השמיימה ) , האם יש לזה מקור בתקופה קדומה יותר?

תשובה

בס"ד

אינני יודע למה? שמעתי כל כך הרבה הסברים ואולי יש לזה טעם ואולי לא. שמעתי הרבה הסברים מכל מיני מדריכי תיירים וכל אחד בודה משהו מליבו. אני לא רוצה להצטרף ולבדות גם משהו מליבי.
פעם שאלתי את ותיקי צפת האם יש משהו בכל מה שהמדריכים אומרים והם צחקו על כך. נראה לי שפשוט זה היה צבע שיפה בעינהם וזה גם דבר מאוד חשוב.
ואם אתם באמת רוצים איזה הסבר רוחני לכך שאבדה מליבי ובכן יש לי גם משהו.

תכלת זה צבעה של הטלית. וחכמינו אמרו כי צבע זה רומז לדברים מאוד רוחניים וכך כתוב בגמרא במסכת סוטה דף יז/א
"היה רבי מאיר אומר: מה נשתנה תכלת מכל מיני צבעונין?
מפני שהתכלת דומה לים
וים דומה לרקיע
ורקיע דומה לכסא הכבוד
שנאמר "ויראו את אלהי ישראל ותחת רגליו כמעשה לבנת הספיר וכעצם השמים לטהר" וכתיב "כמראה אבן ספיר דמות כסא".
לכן הצבע הזה צריך להופיע בכל ציצית ובבגדי הכהנים וביריעות שהיו בבית המקדש.

אנשי צפת שרצו להזכיר לעצמם את כל העוצמות הרוחניות הרמוזות בתכלת צבעו את כל הנראה לעינהם בצבע כזה לתת לתחושה של כסא הכבוד בכל מקום שבו הם נמצאים.

ויש לזה ראיה ממה שכתב אחד מגדולי המקובלים בצפת אבי אברהם אזולאי זצוק"ל תלמידו של האר"י ז"ל בעל החסד לאברהם שכתב כי צפת יושבת מתחת לכסא הכבוד!!!

האם יש לך יותר מקור רציני מזה?

בהצלחה