מפעל הפיס

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/09/10 12:39 כג באלול התשע

שאלה

שלום לכם !

ברצוני לברר האם מותר להיות מוכר בביתן מפעל הפיס לפי ההלכה?

שנית, האם ישנה בעיה ממדת חסידות בעניין?

יישר כוח

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד
שלום רב,
מצאתי לך סיכום הלכה בעניין ממנו עולה שזו מחלוקת בין אשכנזים וספרדים.
הספרדים אוסרים לקנות - האשכנזים מתירים לקנות.
לפיכך מי שמוכר בביתן יכול למכור רק לאשכנזים.

ממידת חסידות נראה פשוט שאם יש דעה אחת שאוסרת די בכך כדי להתרחק ממידת חסידות.

להלן סיכום ההלכה:
הרב עובדיה יוסף פסק שהספרדים ועדות המזרח שקיבלו הוראות מרן השו"ע לא ישתתפו בקניית כרטיסי מפעל הפיס, שאין לזוז מדברי הרמב"ם ומרן השו"ע.

הרמ"א מקל, ואשכנזים יש להם על מי לסמוך. ספרדים לא יקלו בזה, ואפילו יאמר בפה מלא שהוא מוחל על כספו אם לא יזכה בפיס, אין זה מועיל, שהרי אם יזכה, הרי רבים אינם בקיאים בהלכה ואינם מוחלים, והכסף שזכה בו הוא כספם, ויש בו דין גזל. ונראה שהמוכרים כרטיסי פיס, ראוי להם להימנע מלמכור לספרדים משום חשש איסור גזל מדבריהם.

לפי הרב אברהם כהנא שפירא נראה שברכישת כרטיסי פיס אין חשש גזל, משום שחז"ל אסרו רק כשהפרס מונח לפניו, ועליו מטיל גורל מי יקבל כסף זה: כל אחד מהמשתתפים מניח כספו על שולחן הקוביא, וכל אחד בטוח בלבו שכספו המונח לפניו - יוחזר לו עם תוספת
הרווח. על כן בעומק ליבו אינו מקנה בלב שלם, ויש כאן חשש גזל. וזהו משחק בקוביא שאסרו חז"ל. אבל בהגרלות כגון מפעל הפיס, שהכסף משולם לסוכנות המפעל, הקונה יודע בבירור שכסף זה לא יוחזר אליו, אלא יעבור לסוכנות המקומית ויופקד בבנק. אין לקונה כל ציפייה שכסף זה יוחזר אליו, אלא המפעל זוכה בהם לחלוטין. ועל כן אין חשש שלא התכוון להקנות
את הכסף לחלוטין. יש בלבו תקווה שלאחר כמה ימים הכסף יגרום לו רווח כפול ומכופל, משום שהמספר שלו יזכה בסכום גדול. תקווה כזאת יש לכל משקיע בעסק, שמקווה להרוויח מהשקעה שהשקיע, ואם תקוותו נכזבת, אין בזה כדי לעשות את ההשקעה לגזל, וגם זה לא בכלל חומד ממון חברו.

וסברא נוספת: כרטיסי הפיס שווים כסף, כי ניתן למוכרם לאחרים. וגם ספרדי יכול למוכרם למוכרם לאשכנזי. על כן לדעת הכל אין זה בשבילו משחק בקוביא אסור. ואין קניית כרטיסים דומה למה שהמחבר אוסר משום קוביא.

מתוך:

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן