פתיחת יין

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 15/12/06 00:11 כד בכסלו התשסז

שאלה

בס"ד

שלום רב ושבת שלום!

אני עושה טעימות של יין בכל מיני מקומות. היום אחד האנשים פנה אלי וביקש שאפתח לו יין חדש, אז אמרתי לו שאני פתחתי את היין ואני שומר שבת, אותו איש אמר לי שמספיק שאדם שלא שומר רק נגע בבקבוק, אז אסור לשתות ממנו, אמרתי לו שיש אפילו המקלים גם לשתות מחילוני שפתח (כתינוקות שלא מצאו את דרכם...) אבל הוא עמד על שלו..האם יש לכך ביסוס?

תשובה

לשואל שלום רב.
א. אדם שרק נגע בבקבוק ודאי שאינו אוסר אותו.
ב. אם רק אתה פתחת את הבקבוק ורק אתה מזגת ממנו, אין שום בעיה, וגם אם חילוני לקח את הבקבוק בידיו והסתכל או הריח, היין לא נאסר.
ג. אם חילוני מזג לעצמו יין, מה שהוא מזג אכן בעייתי. אבל מה שנשאר בבקבוק מותר לשתות ממנו. (אמנם ייתכן שיש בכך מחלוקת, אך להלכה מותר - ש"ך קכ"ה ס"ק א').
ד. גם לגבי יין שחילוני מזג לך יש מתירים. וידועים דברי החזון איש שהזכרת שחילונים בימינו נחשבים "תינוק שנשבה". ולכן יש שסומכים על זה ואינם אוסרים יין שחילוני מזג.
ה. בדברים אלה, כיון שיש דעות רבות שמתירות וכך נראה להלכה, מי שבא להחמיר על עצמו צריך לשקול היטב עניינים נוספים כגון הלבנת פנים והפסד מרובה.
סיכום: אתה צודק שאפשר לשתות את היין בלי יחשש. אבל אי אפשר לומר שדברי המחמיר הם בלי ביסוס.
בברכה
אפי קיציס