מה ההבדל בין שמחת תורה לשבועות?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 20/05/20 11:16 כו באייר התשפ

שאלה

שלום וברכה!

רציתי לדעת מה משמעות החג שמחת תורה? למה חוגגים אותו הרי אנחנו מקבלים את התורה בשבועות אז למה עכשיו?

ולמה מעכשיו מתחילים מבראשית ולא בשבועות?

ועוד שאלה: למה סמים צעיפים על הספרי תורה?

תודה רבה!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום לך.

ישנם שני חגים שבמרכזם עומדת התורה.

שבועות ושמחת תורה.

יש הבדל באופן בו אנו חוגגים אותם, והבדל זה הוא ביטוי לתוכן המיוחד של כל חג.

בשבועות - אנחנו ערים כל הלילה ולומדים תורה.

בשמחת תורה – אנחנו לוקחים את ספרי התורה סגורים, ורוקדים איתם מסביב לבימה.

ההבדל ביניהם הוא שבשבועות הדגש הוא על לימוד התורה. זהו החג של לומדי התורה.

שמחת תורה הוא זמן בו אנחנו שמחים על עצם נתינת התורה. על כך שבחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו. זהו חג ששייך לכל האנשים, גם לכאלו שאינם למדנים ותלמידי חכמים. ולכן בחג הזה איננו מתמקדים בלימוד תורה, אלא בריקוד ושמחה עם ספר התורה סגור, ובזה כולם יכולים לקחת חלק, צעירים ומבוגרים, גברים ונשים, למדנים ואנשים פשוטים.

חג זה יוצא גם ביום שמיני עצרת שבסיום חג הסוכות. היום הזה הוא מיוחד לישראל כמו שמסבירים חז"ל שבשבעת ימי הסוכות הקריבו 70 פרים כנגד 70 אומות העולם, והיום השמיני זה יום מיוחד בו ה' נשאר רק יחד איתנו עמו הנבחר. לכן מתאים במיוחד לחגוג אז את שמחתינו על קבלת התורה, ולהתחיל ולסיים אז את סבב קריאת התורה.

לגבי השאלה השניה – עטיפת ספר התורה בבדים יפים, צעיפים וקישוטים הוא ביטוי של הכבוד והחיבה שאנו רוחשים לתורה.

כל טוב

יוני, חברים מקשיבים

yony@kipa.co.il

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן