פחד למות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/08/17 15:02 כד באב התשעז

שאלה

שלום הרב,

שמי חי אני בן 25 ולאחרונה אני פשוט פוחד למות.

זה פחד שבעבר לא היה קיים אצלי ולאחרונה מדי פעם לא כל יום הוא תוקף אותי ורא.

המחשבה שאני לא איהיה פה יום אחד והאי ודאות של מה שיקרה אח''כ קשה לי.

מנסה לחשוב איך היהודת מתיחסת לזה אבל לא מצליח להבין ככ...

זה לא פחד שפשוט עובר זה פחד שהוא תוקף אותי ועושה לי תחושת מועקה גדולה.

אני יודע שחיי עוד לפניי במיוחד שאני צעיר ולא נשוי אבל עדיין לא מצליח לנתב את המחשבה לשם

איך להתמודד עם פחד זה? איך היהודות מתיחסת למה שיבוא אחרי?

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הפחד מפני המוות הוא טבעי לחלוטין:

1. בסוף כולם מתים, אין דרך לחמוק.

2. המוות ללא מוצא, לא פגשנו מי שחזר מהמוות.

3. המוות יוצר תחושת סוף לכל מה שיש לנו כאן, חווית חידלון מוחלט.

הפחד מהמוות משפיע על רבים לפעול וליצור.

הם מעוניינים להשאיר משהו אחריהם.

אחת ה-'יצירות' הטבעיות זו משפחה: הילדים שלך אינם רק המשך ביולוגי של גופך,

כאשר יש לך דרך חיים, אתה מחנך אותם והם ממשיכים בדרכך,

אתה מרגיש המשכיות ממשית של נוכחותך בעולם.

עד כאן ביטאתי את החוויה האנושית הרחבה של יראת המוות.

ליהדות יש שתי תשובות נוספות למוות: אחת ארצית ואחת רוחנית.

התשובה הארצית היא: אני באופן אישי מת אבל אני שייך לגוף נצחי:

כמו העלים שמעניקים מכוחם לעץ,

כשהם נושרים הם יודעים שהעץ הוא ההמשכיות הנצחית שלהם.

עם ישראל הוא ישות נצחית. כל יהודי שייך לעם ישראל, כל יהודי הוא 'עלה' בגזע הישראלי.

ככל שתודעת השייכות הזאת מתעצמת, כך מתעצמת תודעת חיי הנצח.

אני בן לעם ישראל ואני ממשיך להתקיים בעם שלי, גם לאחר מות גופי.

מי שמאמץ את דרכו ורצונו של העם וחי את מאוויו,

מרגיש חלק ממנו ויודע שהעם הוא המשכיות טבעית שגוברת על המוות.

התשובה הרוחנית מתבססת על חוויות רוחניות שיוצרות מודעות רוחנית.

כאשר אדם מרגיש ומבין שעצמיותו היא לא רק גוף,

הוא יודע שהגוף אינו הקיום היחידי שלו - יש לו חוסן מסוים מפני פחד המוות.

במסורת ישראל מדובר על עולם הבא ותחיית המתים.

גם אם אין לנו הסבר אחד מדויק לגבי מושגים אלו, דבר אחד ברור:

האדם אינו רק גוף - יש לו המשכיות רוחנית לאחר מות הגוף.

יהודי יודע שיש לו נשמה, לימוד ותפילה אלו פעולות רוחניות שמחזקות את התודעה הרוחנית.

אחרי ההסברים הללו אני חייב לציין שתחושת הפחד שאתה מתאר יכולה להיות כרוכה גם במצבים רגשיים - נפשיים.

לעתים הנפש מפחדת מדברים סמויים, לנו נדמה שזהו פחד מהמוות אבל בתוכנו מקננים פחדים אחרים.

במקרים כאלה כל ההסברים וההבנות השכליים לא ישחררו את הפחדים.

אם תראה שאחרי כל ההסברים וכל הניסיונות שלך להתמודד בשכל עם הפחדים,

אתה עדיין מרגיש מועקה, חשוב מאוד להתייעץ עם פסיכולוג

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן