תלונה: צפו על הר הבית‎ - ונחקרו שלא כחוק

ארבעה צעירים שטיילו בעיר העתיקה טוענים כי עוכבו שלא בצדק, רק בשל תצפית תמימה אל עבר המתחם הקדוש. לאחר מכן הם עברו חקירת שב"כ ללא הסכמתם, כפי שמתחייב בחוק. אחד הבחורים: "התעללות לשמה"

חדשות כיפה דויד ליבנה 04/03/18 16:40 יז באדר התשעח

תלונה: צפו על הר הבית‎ - ונחקרו שלא כחוק
ארבעה צעיריםעוכבו לחקירה. הר הבית, צילום: פלאש 90. יונתן זינדל

בשבוע שעבר הוגשה תלונה לקצין התלונות של מחוז ירושלים במשטרה (קת"צ) ולמחלקת בירור תלונות נחקרים (מתב"ן) שאחראית על השב"כ. הרקע לתלונה הוא אירוע שהתרחש לפני כחודש, בו עוכבו לחקירה ארבעה יהודים שטיילו בעיר העתיקה בירושלים, תוך פגיעה לכאורה בפרטיותם, לקיחת חפצים אישיים וחקירת שב"כ ללא הסכמת הנחקרים.

י', 22, אחד המתלוננים במקרה, סיפר על השתלשלות האירוע מנקודת מבטו: "אני ועוד שלושה מחבריי טיילנו בעיר העתיקה. ברחוב ויה דולורוזה פנה אלינו ערבי תושב המקום והציע לקחת אותנו לתצפית על הר הבית בתמורה לעשרה שקלים לאדם. הסכמנו והלכנו אחריו. הוא הכניס אותנו לבית ספר מקומי, משם נשקף הר הבית. התפללנו כמה דקות וירדנו בחזרה לרחוב. בכניסה ראינו שוטרים ממתינים בפתח".

לדברי י', השוטרים דרשו מהארבעה את תעודות הזהות שלהם, תוך שהערבי מסביר לשוטרים כי הוא זה שלקח את הבחורים לתצפית לאחר ששילמו לו, וכי הוא עושה זאת עם תיירים נוספים במקום. השוטרים לא שעו להסברים ועיכבו את הבחורים לחקירה בתחנת המשטרה בשער האריות. "בתחנה הם לא הסכימו לנו לדבר אחד עם השני", משחזר י', "נתנו לנו להתפנות רק עם דלת פתוחה ובהמשך לקחו לנו את הפלאפונים".

בהמשך הועברו הארבעה לתחנת ה"קישלה", וגם שם, לפי טענות הארבעה, נאסר עליהם לדבר אחד עם חברו, והם עוכבו לכאורה במשך יותר משלוש שעות. "זה היה יום שישי וכבר היה מאוחר. היינו יותר משש שעות בעיכוב במשטרה. ב'קישלה' חקרו כל אחד בחקירה עם דלת פתוחה ולאחר מכן בחקירת שב"כ", סיפר י'.

לדברי י' לא הובהר לו לפני החקירה כי הוא נכנס לחקירת שב"כ, וכן לא נשאלה רשותו לחקירה, כפי שמחייב החוק. י' מספר: "החוקר שאל אותי 'מה דעתך על המצב בהר הבית?', 'מתי הפעם האחרונה שהיית בהר הבית?' ו'מה תעשה למען הר הבית?'. אחר כך הוא ביקש שאגיד לו דבר תורה מהפרשה ובזה הסתיימה החקירה".

הטענות בכתב התלונה, שהוגש על ידי עו"ד מנשה יאדו מארגון "חוננו", מעלות תמונה של התנהלות בלתי חוקית לכאורה של המשטרה תוך הפרת זכויותיהם של הבחורים. בין היתר נטען כי המשטרה פגעה בחופש התנועה של הבחורים ועיכבה אותם ללא עילה כפי המתחייב, בעוד שהערבי הוא זה שהזמין את הארבעה להיכנס למקום. עוד נטען בכתב התלונה כי נפגעה זכותם לצנעת הפרט כאשר בתחנה לא הורשו הבחורים להתפנות בצנעה וחויבו להתפנות בדלת פתוחה.

בהמשך התלונה נכתב כי הטלפונים הניידים של הבחורים נלקחו מהם ללא סמכות, וחקירות השב"כ שעברו הבחורים נערכו ללא תנאים שמאפשרים חקירה כזו וללא הבהרה לבחורים כי אין הם מחויבים להיכנס אליה.

י' סיפר על תחושותיו בעקבות האירוע: "אני חושב שזו התעללות לשמה. הערבי שנכנס איתנו אמר לשוטר שהוא הכניס אותנו. בשביל מה כל זה? זה יום קצר, אמא שלי הייתה מאוד מודאגת והשוטר ניתק אותה בפרצוף כשהתקשרה לברר בשלומי. אין לי הגדרה אחרת לזה - התעללות לשמה. כנראה שהמשטרה רוצה שכמה שיותר יהודים לא יגיעו למקומות האלה, ושאם כן יש מצב, שייעצרו. יש לי חזות חרדית ואני מאמין שאם הייתה לי חזות חילונית, ערבית או נוצרית לא הייתי עובר את כל זה".

עו"ד יאדו אמר: "על רשויות החוק, המשטרה והשב"כ, לאכוף את החוק ולפעול לשמירת האינטרסים הביטחוניים בסבירות ובהתאם לחוק. במקרה זה פרצו הגורמים האמורים את גדרי החוקים והנהלים וגרמו לפגיעה חריפה, לא חוקית ובלתי סבירה במתלוננים. הן כפרטים, והן כמייצגי זכותו וחירותו של עם לפסוע ברגליו בעיר העתיקה בירושלים ולשאת וליבו להר הבית".

מהמשטרה נמסר בתגובה: "התלונה הגיעה אל  קת"צ מחוז ירושלים. בסיום הבירור לגבי ההליך הפלילי יוכל הקת"צ להתייחס לנושא".

מהשב"כ טרם נמסרה תגובה