פלוגת האלוקים - סרט חדש על הפלוגה שכמעט כולה נפלה בקרב אחד

הפלוגה הדתית שפעלה במלחמת העצמאות כמעט ואינה מוכרת. אביטל רייכנר יצאה למסע מרתק אחר סיפורה של הפלוגה ואנשיה ואחר סיפור הקרב בו נפלו 67 חיילים מתוכה. צפו בקטע בלעדי מתוך הסרט

חדשות כיפה נתנאל לייפר, כיפה 11/05/16 11:59 ג באייר התשעו

פלוגת האלוקים - סרט חדש על הפלוגה שכמעט כולה נפלה בקרב אחד
באדיבות צביה הרשקוביץ, צילום: באדיבות צביה הרשקוביץ

סיפורם של 67 הלוחמים מהפלוגה הדתית שנפלו בלילה חורפי אחד, במהלך קרב גבורה הוא למרבה אחד הפחות ידועים. חלקם היו ניצולי שואה, היחידים ששרדו ממשפחותיהם אך נפלו בקרב על הקמתה של מדינת ישראל.

סרט חדש "פלוגת האלוקים" שיזמה אביטל רייכנר (30) מרמלה, מורה במקצועה ו"אמא במשרה מלאה" כפי שהיא מגדירה את עצמה יאיר את סיפוריהם של אנשי הפלוגה ואת קורות אותו קרב איום בו נטבחו 89 חיילי צה"ל 67 מתוכם כאמור חיילי הפלוגה הדתית.

זה קרה בכ"ו בכסלו תש"ט, נר שני של חנוכה. אנשי הפלוגה לקחו חלק ב"מבצע חיסול", במסגרת המאמצים לשחרור הנגב ולסילוק כוחות הצבא המצרי. מטרת המבצע הייתה למוטט את כיס פלוג'ה, שם התבצרה חטיבת אויב. המשימה: כיבוש הכפר עיראק־אל־מנשייה, שעל חורבותיו שוכנת היום העיר קריית־גת. הפלוגה הדתית, פלוגה ג' של גדוד 33, הייתה אמורה לכבוש את תל עירני השולט על הכפר, אך שורה של כשלים חמורים הובילו לכישלון המבצע ובאבדות קשות במיוחד.

אנשי מחוז דרום של בני עקיבא מתכוונים להקים על התל שבו התחולל הקרב פארק לזכר הנופלים. במקביל, כאמור, בעוד כשבוע עומדת להסתיים הפקתו של סרט המנציח את סיפורה של הפלוגה הדתית, שרשמה פרקים מפוארים בקרבות לשחרור הארץ לאורך כל מלחמת העצמאות.

"זה התחיל אצלי בכיתה ו' כשהתבקשתי להכין עבודת שורשים ואמי הציעה שאעשה עבודה על בן־דוד של סבתא, שניצל מהשואה ונפל במלחמת השחרור. עד אז לא שמעתי עליו", היא מספרת ל'כיפה'.

שמו של בן־הדוד היה דב יששכר פרידמן. במהלך מלחמת העולם השנייה הוא שרד את מחנה אושוויץ ומחנות עבודה בגרמניה ובפולין, וגם הציל לא מעט יהודים כשהשיג עבורם מזון. בשנת 1946 עלה לארץ, כאן התגורר בתל־אביב אצל דודתו, עבד כחשמלאי והיה מקורב לחסידות חב"ד. כשפרצה מלחמת השחרור היה פרידמן מראשוני המתגייסים. הוא צורף לפלוגה הדתית בחטיבת אלכסנדרוני, וכעבור שנה נהרג בקרב בכיס פלוג'ה - אחד מחמישה חללי "נצר אחרון" שנפלו שם, ניצולי שואה שנותרו לבדם ממשפחתם הגרעינית.

החלטתי שחייבים לעשות על זה סרט

"לפני כשנתיים ערב יום הזיכרון הלכתי לאחד הטקסים ופתאום עלתה במוחי המחשבה תוך כדי שירת התקווה שלא ייתכן שהסיפור הזה שלו ושל הפלוגה הדתית לא מסופר ולא מספיק מכירים אותו והחלטתי שחייב לצאת על זה סרט", מספרת רייכנר שלא המתינה ועברה ישר גם למעשים.

"התחלתי לעבוד, לאסוף אנשים שזה חשוב להם, פניתי לאולפני אתרוג שמתמחים בסרטי זיכרון ומורשת ואמרתי להם "אין לי כסף אבל הסרט הזה יצא". הם אמרו לי שהם סומכים עליי שאשלם והחליטו שלא להמתין ולהתחיל באופן מיידי לצלם את המרואיינים בשל גילם המבוגר, אנשים בני 90 פלוס. אחד מהם אותו ראיינו נפטר לדוגמא, לפני כמה חודשים", מספרת רייכנר.

רייכנר אינה במאית או אשת קולנוע אך היא נשאבה לפעילות באופן מלא, "למדתי את העבודה תוך כדי. התחלתי בתחקיר, למרות שלא קראתי לזה בשם מקצועי אבל התחלתי לעבוד על הסרט. פניתי לכל אדם שרק היה אפשר לשמוע ממנו פרטים על הפלוגה, ספריות, ספרים, ארכיונים ועוד".

סיפור ציוני דתי מובהק

"כשהתחלתי ללמוד יותר על הפלוגה הדתית, התחדד אצלי צורך נוסף לספר את סיפורה. למעשה, שם היו ההתמודדויות הראשונות של חיילים דתיים במסגרת שירותם הצבאי. הפלוגה הזאת היא סיפור ציוני־דתי מובהק, רבים בה היו חניכי בני עקיבא ואגודת ישראל, ובכל זאת, אפילו הנוער הדתי־לאומי לא שמע עליה", אומרת רייכנר בכאב ומצביעה על כך שבין החיילים היו אף בחורי ישיבה חרדים מישיבת חברון.

[embed]

]

"הגעתי לעשרות מרואיינים במהלך התחקיר, היו כמה שניצלו בודדים מהקרב עצמו, אך רובם לא היו בקרב עצמו. למרות שרובם כבר לא בין החיים הגעתי למשפחותיהם שחשפו סיפורים מדהימים. אנשים שמעו על הסרט וזה פתח כל מיני סיפורים והוציא תמונות מהבוידעמים ודברים מרגשים נוספים כמו תפילין שנמצאו בשדה הקרב האיום", אומרת רייכנר ומספרת כי משפחות רבות קיבלו לראשונה תמונה של יקיריהם שהיו בפלוגה ולא נותר בידיהם עד לתחקיר שום תמונה שלהם.

"סיפורה של הפלוגה מראה כי הדתיים היו שותפים מלאים בהקמת המדינה. במחקר שעשיתי גילינו שמדובר היה באנשים שלמדו משניות תוך כדי קרב, סיכומי הלכה תוך כדי הקרבות. זה סיפור מדהים שחייבים לספר אותו לדור הצעיר ולכולנו", אומרת רייכנר בהתלהבות.

רייכנר מדגישה כי יש עמותה של פלוגת אלכנסדרוני והם מקפידים להנציח את פעילות הפלוגה, וכן צולם בעבר סרט על ידי תיכון גרוס בקרית גת, אך לא ברמה של הסרט החדש בו נאספו חומרים נדירים רבים במיוחד. "בסופו של דבר כולם מכירים את סיפור הלה', מכירים כל מיני קרבות, אך על הקרב בו נפלו הכי הרבה לוחמים במלחמת העצמאות - קיס פלוג'ה לא הרבה שמעו ואת העוול הזה הסרט מנסה לתקן".

לא תחקיר סטייל "עובדה"

לשאלה האם היא מסכימה עם הטענות שנעשה שימוש בחיילי הפלוגה כבשר תותחים היא משיבה "קשה לי להאמין לכך למרות שאכן היו כשלים ודברים הזויים בקרב הזה. מפקדים בכירים שלא היו בשטח, ההחלטה לצאת לפעולה למרות כל מיני דברים שקרו. כח תגבורת שקיבל הוראה להישאר רחוק ולא להיכנס.

"בזמנו היו טענות של המשפחות בנוגע לסיפור של הטבחים. שני טבחים שקיבלו פקודה לבשל בשבת וסירבו פקודה. כמנהג הצבא הבריטי גילחו אותם ושלחו אותם לכלא, כתוצאה מכך הפלוגה בשטח שבתה רעב כהזדהות איתם והם שוחררו ונפלו בקרב. הרב גורן ז"ל בדק את הטענות כי הם נשלחו בכוונה למותם ועשה על זה חקירה כל שהיא והוא טען שזה לא היה מכוון", מספרת רייכנר.

היא מדגישה כי למרות התוצאות העגומות של הקרב והטענות העולות מהתחקיר לא מדובר בסרט ביקורתי, "אני מרגישה שאני לא במקום לעשות סרט תחקיר סטייל 'עובדה'. המפקדים שכבר מזמן לא בין החיים לא יכולים להגיב וזה לא נכון להטיל עליהם את האשמה. הסרט מציין את העובדות כפי שהיו".

"הסרט מתייחס בעיקר לסיפור וללוחמים. במסע הזה גיליתי סיפורים מדהימים. על פקודה שלחמה בתל השומר, בכפר סבאר הערבית, מבצע דן ועוד קרבות גבורה רבים במרכז הארץ. הם החיילים הראשונים שהתמודדו עם סוגיות של צבא ומדינה והם היו צריכים להתמודד עם בעיות כשרות ושבת ופעולה ביום כיפור. 20 היו ניצולי שואה 5 נצר אחרון, זה סיפור של שואה ותקומה", אומרת רייכנר.

הקרנת הבכורה תהיה בעוד כשבוע וכבר עתה נרשמה התעניינות גדולה מאד שתביא ככל הנראה להעברת ההקרנה לאולם גדול הרבה יותר. "זה סרט דקומנוטרי עם קטעי אנימציה, חצי עלילתי כשהשחקנית אדר פינקסוביץ' משחקת אותי בתהליך שעברתי", אומרת רייכנר. לשאלה מדוע לא הצטלמה בעצמה היא משיבה בביישנות, "לא מתאים לי ברמה האישית להיחשף, זה היה יותר מידי בעבורי.

משרד הביטחון מתעלם

כדי לממן את הסרט פנתה רייכנר לקהל הרחב באמצעות פרויקט הדסטרט מוצלח במיוחד שכיסה בשילוב תרומות נוספות את עלויות הסרט, "מההתחלה ידעתי שיצא סרט, אך לא דמיינתי שאני אגיע לכל כך הרבה אנשים ושזה יציף כל כך הרבה דברים. ההדסטרט היה דחיפה של אולפני אתרוג וזאת הייתה הצלחה מדהימה וזה פתח משהו גדול גם מהבחינה הפרסומית אנשים רבים שמעו על הסרט דרך הפרויקט ופנו אליי עם סיפורים מדהימים".

לשאלה מדוע נאלצה לפנות למימון הציבור ולא קיבלה תקציב ציבורי של הנצחת חיילים היא משיבה בחיוך כואב, "ניסיתי לפנות למשרד הביטחון אך ללא הצלחה. לכל חייל יש תקציב מיוחד שניתן להנציח אותו וכשביקשתי את התקציב אמרו לי "אנחנו מוכנים לתת את התקציב או להורים או לאחים", תוך התעלמות מוחלטת מכך שחלק מהחיילים שנהרגו בקרב היו נצר אחרון למשפחתם".

"המטרה שכמה שיותר יראו את הסרט וילמדו על סיפור הגבורה הזה של הפלוגה הדתית שהייתה שותפה מלאה להקמתה של מדינת ישראל ואני מקווה שבקרוב נוכל להקים גם מרכז מבקרים מיוחד במקום הקרב שיספר את כל סיפוריהם של הנופלים", מסיימת רייכנר.

את זמני ההקרנות של הסרט ניתן לראות כאן